UA / RU
Підтримати ZN.ua

Енергетичні системи та урядові веб-ресурси: Росія готує кібератаку на Україну — NYT

США та Велика Британія відправили до Києва експертів з кібервійни.

У Росії готуються до кібератаки на енергетичні системи та урядові вебресурси України. США та Велика Британія допомагають фахівцями та навчаннями впоратися з потенційною загрозою з боку Кремля. Про це пише New York Times.

США та Велика Британія непомітно відправили в Україну експертів з кібервійни, які мають навчити українських кібервійськових відбивати хакерські атаки Росії. За оцінками американської розвідки, Москва готує масштабні кібернапади на українську енергосистему та урядові вебресурси.

"Мета Росії полягає в тому, щоб виставити президента України Володимира Зеленського невмілим та беззахисним — і, можливо, надати привід для вторгнення", — йдеться у публікації.

Видання нагадує, що у 2015 році російські хакери вже атакували енергосистему України. Тоді вони дистанційно захопили центр управління електроенергетичної компанії та відключали одну електростанцію за іншою. При цьому оператори нічого не могли зробити і безпорадно дивилися на монітори.

Аналогічну атаку російські хакери провели за рік. Тоді метою став Київ та область. У попередніх кібератаках на Україну керівництво Росії заявляло, що напад вчинили злочинні угруповання.

Читайте також: Кібератаки на Велику Британію встановили новий рекорд

Нагадаємо, що вперше в історії представники Міністерства оборони та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України стали учасниками кіберучень США Cyber ​​Flag 21.