UA / RU
Підтримати ZN.ua

Емоційні заклики прийняти Україну в ЄС уже не діють: які меседжі Київ повинен донести Берліну та Парижу, аби нарешті розпочати переговори

Україна хоче від партнерів іншого підходу до питання вступу, зважаючи на ризик затяжної війни, відчутних стимулів та чітких й вимірюваних умов. 

Український центр європейської політики нині здійснює серію адвокаційних поїздок до країн ЄС, аби сприяти позитивному рішенню Євроради щодо початку перемовин про вступ України. Виконавча директорка Центру Любов Акуленко та молодший аналітик Сніжана Дяченко в матеріалі для ZN.UA "Що насправді думають про вступ України до ЄС Париж і Берлін" розповіли, які три головні меседжі повинна донести українська сторона своїм французьким та німецьким партнерам. 

По-перше, Україна зараз входить у фазу затяжної війни. Підхід до нашої країни має бути іншим, ніж до решти країн-кандидатів.

"До України треба застосовувати заходи, що допоможуть підтримувати нашу економіку", - наголошують авторки.

Найкраще для цього, за словами експертів, буде забезпечити можливість для посекторального доступу до внутрішнього ринку ЄС. Здійснила Україна прогрес у цифровій сфері чи поштових послугах, досягла максимального рівня наближення — можна надати доступ саме для конкретного сектору. Хоча Угода про асоціацію передбачає обмежену секторальну інтеграцію, практичних кроків досі не було зроблено, наголошують автори (наприклад, війна загальмувала укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products — ACAA), а до війни європейці відкрито казали, що досвіду надання часткового доступу до ринку не мають, адже країни повністю вступали до ЄС і ставали частиною внутрішнього ринку).

По-друге, для проведення реформ Україні необхідні відчутні стимули. За словами авторів матеріалу, надання кандидатського статусу стало таким стимулом, і внаслідок цього під час виконання семи рекомендацій Єврокомісії було реалізовано реформи, що відкладалися роками.

По-третє, під час переговорного процесу Єврокомісія має виробити для України чіткі та вимірювані умови (benchmarks), аби звузити простір для їх подальшої інтерпретації як із боку ЄК і країн-членів, так і України. Це зробило б переговорний процес ефективним і зменшило ризики його затягування, вважають експерти. 

Читайте також: Кулеба розповів, коли можуть розпочатися перемовини про вступ України в ЄС: "Натяк міститься у рішенні Єврокомісії"

Більше матеріалів Любові Акуленко та Сніжани Дяченко читайте на ZN.UA.