UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експертка: Міністерство єдності — логічна та виправдана ідея, але його наповнення людьми може бути складним

Окрім цього, було б правильно, аби центром комунікації в цьому питанні був Шмигаль. 

Кандидатка наук Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАНУ Наталія Кононенко оцінила пропозицію президента Володимира Зеленського про створення нового відомства — Міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців. У дописі на своїй сторінці в Facebook вона наголосила, що така ініціатива є абсолютно логічною і виправданою, позаяк наша держава за роки повномасштабної війни має 5-9 млн емігрантів. Але з успішною імплементацією цієї пропозиції можуть бути складнощі.

"Ми є свідками процесу демонтажу старих радянських інституцій та формування нових. Все це відбувається в умовах необхідності зберігати керованість країною під час повномасштабної війни, специфічного законодавства та політичних практик, що позбавляють уряд суб'єктності, політичної відповідальності перед парламентом і, відповідно, парламентського захисту (у разі потреби)", — наголосила експертка.

Ці фактори та небажання людей йти на державну службу сьогодні дають підстави вважати, що наповнення життям нового міністерства буде складним, підсумувала вона. 

Експертка також відзначила, що президент Зеленський, коли робив анонс створення відомства, наголосив, що раніше про це вже заявляв і прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Так би і повинно було бути, адже саме за поданням останнього можуть створювати міністерства. 

"Якщо ми дійсно інтегруємося в ЄС і розуміємо необхідність дотримання принципу розподілу влади, навіть не ідеально унормованого в сучасній Україні, то, безумовно, було б краще, щоб центром комунікації про формування нового міністерства був голова уряду. Так просто правильно", — підсумувала авторка.

Щоправда, таких публічних заяв Шмигаля Кононенко не знайшла.