UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джапарова запросила Швейцарію приєднатися до Кримської платформи

Держсекретарка Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії запевнила, що детально розглянуть ініціативу України.

Перша заступниця голови Міністерства закордонних справ Еміне Джапарова провела відеозустріч з державною секретаркою Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Кристиною Марти, повідомила пресслужба МЗС. Серед іншого, Джапарова запросила Швейцарію долучитися до Кримської платформи щодо деокупації півострова.

“Еміне Джапарова поінформувала Кристину Марти про порушення прав людини та мілітаризацію Криму Російською Федерацією, ознайомила її з пріоритетними цілями ініціативи Кримська платформа і запросила Швейцарію долучитися до її роботи. Перша заступниця міністра подякувала співрозмовниці за незмінну та принципову підтримку Швейцарією України у рамках міжнародних організацій”, - повідомили в МЗС.

У свою чергу Марти заявила про те, що Швейцарія ніколи не визнає окупацію Кримського півострова. Вона також висловила занепокоєння порушенням прав людини в окупованому Криму. 

Крім того, Марти погодилася, що важливо посилити увагу міжнародної спільноти до питання деокупації Криму. Дипломатка запевнила, що Швейцарія детально розгляне українську ініціативу.

“Перша заступниця міністра висловила вдячність за підтримку швейцарською стороною процесу реформ в нашій країні, а також надання гуманітарної та технічної допомоги. У 2022 році Швейцарія прийматиме 5-ту Конференцію з питань реформ в Україні. Обговорюючи ситуацію на українському Донбасі, Еміне Джапарова високо оцінила роботу Спеціального представника чинного голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Хайді Грау”, - додали в МЗС.

Читайте також: Україна запросила Молдову приєднатися до платформи по деокупацїї Криму

Нагадаємо, у серпні Міністерство закордонних справ України повідомило про підготовку нового переговорного майданчику щодо Криму, який міг би стати аналогом нормандського формату по Донбасу. Саміт Кримської платформи відбудеться у травні наступного року в Києві. Крім консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на протидію анексії Криму Росією, серед завдань платформи також протидія загрозам РФ у Чорному і Азовському морях.

Про свою підтримку концепції Кримської платформи вже заявили посли США, Великої Британії, Туреччини та інших країн. Взяти участь в переговорах може і Росія, але у МЗС сумніваються у тому, що Москва братиме участь.

Детальніше про окуповану кримську реальність, вивчені уроки і наступні дії, читайте в статті першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової "Пахлава Медова" стала "хворостом у мєду" для ZN.UA.