UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Двері НАТО для України відчинені" – Шмигаль про зустріч зі Столтенбергом

За словами Шмигаля, у ході наступного саміту НАТО планується підтвердити політику відкритих дверей Альянсу.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна в ході зустрічі з генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом отримала важливий політичний сигнал про те, що двері НАТО для України відчинені. Про це прем'єр заявив у ході години запитань до Уряду в п'ятницю, 19 лютого. 

"У ході наступного саміту НАТО планується підтвердити політику відкритих дверей Альянсу. Успіх євроатлантичної інтеграції (України –ред.) цілком залежить від ефективності реалізації реформ, зокрема реформи безпекових інституцій  у відповідності до норм підходів НАТО", - сказав Шмигаль. 

За його словами, НАТО та союзники залишаються відданими політиці невизнання незаконною окупацію Росією Криму та закликають РФ припинити російську агресію проти України на Донбасі. Позиці Альянсу незмінна.

"Територіальна цілісність України має бути відновлена", - додав прем'єр. 

Читайте також: НАТО може запропонувати Україні новий формат відносин – оглядач

Нагадаємо, 21 лютого 2019 року набули чинності зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в НАТО та ЄС.

У лютому Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО із закликом підтримати наміри України отримати членство в Альянсі і на саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 року розпочати формальний діалог про надання ПДЧ.

Однак у жовтні міністр оборони Олексій Загороднюк і заступник голови МЗС Його Божок назвали недоцільним подачу заявки на ПДЧ, запропонувавши перейти до "нового формату" співробітництва з НАТО і зосередитися на практичних кроках.

Взаємини України і НАТО отримали новий заряд енергії після приєднання Києва до програми "Партнерство посилених можливостей".

Про нюанси взаємин України і НАТО читайте в статті Володимира Кравченка «Індивідуальний підхід».