UA / RU
Підтримати ZN.ua

Добкін закликав до федералізації України в обхід Верховної Ради

Добкін зазначив, що рішення про федералізацію не може бути прийнято у найкоротші терміни, тому що цього не хоче влада, і цього не хоче опозиція. Але до цього треба поступово йти.

Губернатор Харківщини Михайло Добкін закликав політиків і експертів "не боятися говорити про федералізацію, як про максимально прийнятний варіант децентралізації влади". Про це він заявив під час круглого столу "Соціально-економічні і політичні процеси в посткризовій Україні" у Харкові.

"Федералізація дає можливість законодавчо, конституційно закріпити право території на більш широкі повноваження. Якщо проводити децентралізацію в унітарній державі, то скільки повноважень на місця ні давай, приймається один спеціальний закон під назвою бюджет, і вся ця самостійність регіонів і децентралізація перетворюється на пшик. Федералізація - це не страх, це не сепаратизм, це не зрада державі. Інша форма управління. Україна, як унітарна держава, що не відбулася. А якщо не відбулася, то давайте шукати нову форму", - заявив губернатор.

При цьому, він зазначив, що подібне рішення не може бути прийнято у найкоротші терміни: "Цього не хоче влада, і цього не хоче опозиція. Якщо до цього йти, то потрібно йти поступово".

"У нас є чудове законодавство, яке сьогодні дозволяє в обхід Верховної Ради, через референдум, приймати важливі для країни закони", - зазначив Добкін.

Нагадаємо, раніше радник-посланець посольства Росії в Києві Андрій Воробйов вважає, що Україна неформально розвивається як федерація, оскільки в низці областей створено альтернативні органи державної влади.

Також радник президента Російської Федерації Сергій Глазьєв підтримав ідею глибокої федералізації України і зближення південно-східної частини країни з Митним союзом.

30 січня народний депутат Вадим Колесніченко (фракція Партії регіонів) заявив, що звертатиметься до президента України Віктора Януковича та Верховної Ради з питанням про необхідність переходу до федеративної моделі управління країною. !zn

Читайте також:

Україна неформально вже є федерацією, - посольство РФ

"Свобода" закликала СБУ покарати Добкіна за сепаратизм

У Кремлі виступили за федералізацію України