UA / RU
Підтримати ZN.ua

До комюніке Саміту миру доєдналась Замбія — Зеленський

Президент відзначив підтримку африканської держави.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Президент України Володимир Зеленський подякував Замбії за приєднання до комюніке Саміту миру. У своєму повідомленні український лідер наголосив, що країна доєдналась до спільних зусиль з досягнення справедливого миру.

Зокрема, Зеленський підкреслив зростання у світі підтримки комюніке Глобального саміту миру, який відбувся у Швейцарії 15-16 червня. Лідер України відзначив, що Київ цінує позицію Замбії та інших африканських країн щодо російської агресії.

Читайте також: МЗС: З комюніке Саміту миру зник підпис Руанди, але там з'явився Вселенський Патріархат

«Закликаємо всі миролюбні країни приєднатися до комюніке та реалізації формули миру. Разом ми здатні відновити мир, стабільний розвиток і взаємоповагу в міжнародних відносинах», — додав Зеленський.

Нагадаємо, комюніке Саміту миру передбачає спільне бачення країн-підписантів щодо ядерної загрози, продовольчої безпеки, обміну військовополонених та поверненню українських дітей. Своїм підписом держави підтверджують, що не збираються змінювати силою кордони незалежних держав. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомляв, що у декларації враховано принципові позиції Києва.

Раніше до комюніке Саміту миру доєдналась Організація американських держав. Вона об’єднує країни Північної та Південної Америки. Наразі під декларацією стоїть підпис 79 країн світу.

Чи вдалось Саміту миру наблизити закінчення російської агресії проти України? Про підсумки конференції, а також мотиви її ініціаторів та учасників, а також тих, хто не приїхав на міжнародну зустріч у Швейцарії, читайте у статті редакторки міжнародного відділу ZN.UA Тетяни Силіни«Саміт миру у Швейцарії: перша репетиція. Чи є в України час на продовження?»