UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для участі Путіна у саміті G20 Бразилії доведеться проігнорувати міжнародне право – Зеленський

Бразилії доведеться проігнорувати норми права, як що вона захоче прийняти Владіміра Путіна на саміті G20, оскільки країна є підписантом Римського статуту Міжнародного кримінального суду, заявив президент України Володимир Зеленський під час міжнародної конференції United for justice у середу.

«Через декілька місяців відбудеться Саміт групи двадцяти.  Ми чули від Бразилії, що вони планують запросити Путіна. Але щоб це відбулося, їм доведеться обійти закон, зруйнувати право і знову проігнорувати Римський статут. Хіба за це не має бути відповідальності?», - заявив він.

Зеленський додав, що відмова Монголії як підписанта Римського статуту арештувати Путіна – це відповідальність усього світу.

«Має працювати Римський статут, але нещодавно знайшовся виняток у Монголії для Путіна. І це відповідальність не просто чиясь конкретна, це відповідальність усього світу, – зупинити деградацію системи права, не допустити руйнування тих норм, які ще залишаються», - вважає президент.

На переконання Зеленського, система права має працювати так, щоб Римський статут та ордери МКС забезпечували ізоляцію підозрюваного у військових злочинах.

Він закликав «давити» на Путіна, «ізолювати, примушувати його закінчувати війну та шукати мир».

Читайте також: Аргентина закликає МКС видати ордер на арешт Мадуро

Нагадаємо, Саміт G-20 відбудеться цього року 18-19 листопада в Ріо-де-Жанейро. Президент Бразилії Луїс Ігнасіо Лула да Сільва ще торік заявив, що запрошує Путіна до участі в саміті та гарантує його безпеку.

Прокурор МКС Карім Хан під час візиту до української столиці заявив, що відмова Монголії, яка ратифікувала Римський статут та є членом Міжнародного кримінального суду (МКС), арештовувати очільника Кремля Владіміра Путіна не є приводом для розчарування. Він також додав, що російський диктатор не відвідував за два роки інші країни-учасниці Суду, а значить "ордери на арешт уже працюють".

Що означає відмова країни-члена МКС видавати підозрюваного? Що загрожує державі, яка ігнорує зобов’язання за Римським статутом? Про це читайте в статті Гюндуза Мамедова на ZN.UA "Візит Путіна до Монголії: в чому проблема".