UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Для підпису РФ буде місце": Зеленський пропонує Росії долучитися до Кримської платформі

Зеленський вважає, що Росія поставить свій підпис під Декларацією останньою з країн на останньому саміті Кримської платформи в Ялті

Президент України Володимир Зеленський після установчого саміту Кримської платформи запропонував Росії приєднатися до платформи по деокупації українського півострова для того, щоб напрацювати шляхи.

"Якщо цей майданчик так цікавить її, то ми запрошуємо РФ приєднатися до Кримської платформі для спільного напрацювання шляхів деокупації Криму та виправлення її історичної помилки", - сказав Зеленський в понеділок у Києві.

Зеленський пояснив це активними обговореннями в РФ теми проведення установчого саміту Кримської платформи.

"РФ не брала участь в нашому саміті, але так активно в Росії обговорювали, коментували, реагували, - одним словами, РФ була настільки активною, що склалося враження, ніби вона повноцінний учасник Кримської платформи", - сказав він.

"Обіцяю, що в декларації саміту з осудом окупації Криму завжди буде рядок для підпису представника РФ. Думаю, що, швидше за все, цей підпис буде останнім на останньому саміті Кримської платформи в Ялті", - додав Зеленський.

Ексзаступник міністра закордонних справ України, експостпред України при ЄС Костянтин Єлісєєв зазначає, що РФ була вперше визнана державою-окупантом в резолюції Генеральної асамблеї ООН ще у 2016 році.

"Заява Зеленського про те, що у декларації Кримської платформи Росію було вперше на міжнародному рівні визнано державою-окупантом - відверта неправда! Це вже було чітко зафіксовано у резолюції ГА ООН, ухваленій 19 грудня 2016 року на 71-й сесії Генасамблеї", - твітнув Єлісєєв.

Читайте також: Спільна Декларація Кримської платформи фіксує перемогу України над агресивною політикою Росії: повний текст документу

Кримська платформа працюватиме на кількох рівнях. Перший - вищий політичний рівень, до нього приєднаються глави іноземних держав та урядів. Другий - рівень керівників МЗС і Міноборони. Третій - міжпарламентський рівень. Четвертий - рівень неурядових експертів.

Зусилля російської дипломатії і спецслужб спрямовані на зрив саміту. Детальніше - у статті Володимира Кравченка «Як Путін вставляє палиці в Кримську платформу» для читачів ZN.UA.