UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держсекретар США Блінкен проведе телефонну розмову з Лавровим: про що говоритимуть

Першу за понад п'ять місяців телефонну розмову з представником РФ анонсував сам Блінкен.

Держсекретар США Ентоні Блінкен має намір провести телефонну розмову з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим вперше після початку повномасштабної війни в Україні. Про це Блінкен повідомив під час брифінгу.

Під час цієї розмови російській стороні будуть озвучені умови для повернення утримуваних в Росії американських громадян. Ідею підтримав президент Джо Байден.

Як наголосив Блінкен, пропозиція Вашингтона була надіслана Москві ще кілька тижнів тому.

Сполучені Штати Америки запропонували Росії обміняти засудженого в Америці підприємця Віктора Бута на Пола Уїлана, який відбуває в РФ 16-річний термін ув’язнення у справі про шпигунство, а також спійману з наркотиками баскетболістку Брітні Грінер.

Крім обміну, Блінкен також планує обговорити нещодавно підписану угоду про транзит українського зерна Чорним морем.

Виступаючи на прес-конференції в Держдепартаменті, Блінкен заявив, що розмова не торкатиметься України, підкресливши, що США не будуть обговорювати Україну без України.

За майже 5 місяців російського вторгнення в Україну Держсекретар Ентоні Блінкен займав незмінну позицію щодо Москви - жодних контактів. Головний дипломат США не провів жодної зустрічі чи телефонної розмови з високопоставленими чиновниками РФ.

Востаннє телефонна розмова державного секретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Росії Сєргєя Лаврова відбулася 12 лютого, за 10 днів до повномасштабного вторгнення РФ в Україну.