UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держдеп у черговий раз закликав РФ звільнити Савченко та інших заручників

У Вашингтоні обурені вироком, винесеним народному депутату України.

Сполучені Штати Америки вимагають негайного звільнення народного депутата України, делегати ПАРЄ Надії Савченко, яку російський суд засудив до 22 років тюремного ув'язнення.

Про це офіційний представник Державного департаменту США Джон Кірбі заявив на брифінгу у Вашингтоні у вівторок, 22 березня.

"Ми повторюємо наш заклик РФ негайно звільнити Надію Савченко та інших незаконно утримуваних громадян", – сказав спікер американського зовнішньополітичного відомства.

Кірбі нагадав, що Савченко була викрадена з території України і незаконно утримується російською владою. Представник Держдепу підкреслив, що, ухвалюючи вирок, російський суд знехтував принципами правосуддя.

"Савченко заслуговує того, щоб повернутися додому..., а також приєднатися до своїх колег у Раді, щоб будувати краще майбутнє для своєї країни", – резюмував Кірбі.

Spokesperson Kirby on Sentencing of Nadiya Savchenko

"We reiterate our call on Russia immediately to release Nadia Savchenko and other unlawfully detained people." - State Department Spokesperson John Kirby comments on the sentencing of Nadia Savchenko, during the Daily Press Briefing, at the Department of State, March 22, 2016. #FreeSavchenko

Опубліковано U. S. Department of State 22 березень 2016 р.

Читайте також: МЗС Естонії закликав РФ негайно звільнити Савченко

Донецький міський суд Ростовської області РФ у вівторок, 22 березня, засудив українську льотчицю та народного депутата Надію Савченко до 22 років позбавлення волі. Суд призначив Надії Савченко покарання у вигляді 18 років позбавлення волі за вбивство російських журналістів каналу ВГТРК Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, у вигляді 10 років позбавлення волі за замах на життя жителів Луганської республіки, а також штраф у вигляді 80 тисяч рублів - за незаконний перетин кордону, який був знижений до 30 тисяч рублів з урахуванням перебування українки під вартою з 30 червня 2014 року.

Як відзначали присутні на суді українські делегати і правозахисники, судове засідання пройшло з грубими порушеннями. На судове засідання по оголошенню вироку для Надії Савченко запустили трьох провокаторів, а крім того - не пустили більшу частину журналістів.

Як повідомлялося раніше, якщо президент РФ Володимир Путін стримає свою обіцянку і поверне Україні незаконно засуджену Надію Савченко, глава української держави Петро Порошенко в свою чергу готовий передати російській стороні двох затриманих на Донбасі російських військових.