UA / RU
Підтримати ZN.ua

Делегація Верховної Ради візьме участь в Асамблеї Міжпарламентського союзу в Руанді

Для зміцнення дипломатичного фронту Україні важливо розширити географію відносин із країнами Африки, заявили у парламенті.

Делегація Верховної Ради здійснить робочий візит до африканської країни Руанда для участі в Асамблеї Міжпарламентського союзу (МПС) 11 жовтня, повідомив перший заступник глави українського парламенту Олександр Корнієнко в ефірі єдиного національного телемарафону.

Серед завдань делегації - вимагати від МПС більш жорстко реагувати на присутність країни-агресора у її складі та домагатися виключення Росії із союзу.

Корнієнко наголосив, що Росія має бути визнана терористом, спонсором тероризму. «Максимальна ізоляція, вигнання, відповідне ставлення всього світу до того, що ця країна робить у XXI столітті в центрі Європи», - сказав він, зазначивши, що Росія не повинна мати абсолютно жодних шансів бути активним учасником міжнародних процесів.

Читайте також: Крім допомоги зерном, Україна допоможе африканським країнам ще й з грошима на його закупку

Україні необхідно розширювати географію дипломатичних відносин з країнами Африки, каже Корнієнко. Зокрема, з Мозамбіком, який наступного року увійде на постійній основі до складу Ради безпеки ООН - Україні «важлива його підтримка та голос». За словами Корнієнко, більшість країн африканського континенту «або утримуються, або не підтримують» українські резолюції в ООН і «з цим треба працювати».

У листопаді-грудні українські парламентарі відвідають низку африканських країн, з якими необхідно встановити тісніші дипломатичні та міжпарламентські відносини. За словами Корнієнко, особливо важливими для України є Південно-Африканська республіка, Нігерія, країни півночі Африки.

Для розширення кола союзників міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба нещодавно вирушив у турне Африкою. 5 жовтня він зустрівся з віце-президентом Кот-д'Івуару Тьемоко Мейліє Коне.