UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦВК зареєструвала понад 300 офіційних спостерігачів на виборах до Верховної Ради

Більшість спостерігачів представляють міжнародні організації.

Кількість зареєстрованих офіційних спостерігачів на майбутніх парламентських виборах в Україні перевищила 300 осіб, повідомляє прес-служба Центральної виборчої комісії.

Станом на 3 липня, ЦВК зареєструвала 317 офіційних спостерігачів. Сім з них представляють дві іноземні держави. Ще 310 спостерігачів направили до України дев'ять міжнародних організацій.

Зокрема, на засіданні в середу ЦВК надала статус офіційних спостерігачів двом представникам Литовської Республіки та двом представників міжнародної неурядової організації "Координаційний ресурсний центр".

Як повідомлялося, 3 липня місія ПАРЄ оголосила про дострокове припинення візиту в Україну в зв'язку з тим, що Верховна Рада відкликала запрошення для спостерігачів від організації на майбутніх парламентських виборах.

Рішення Верховної Ради стало відповіддю на зняття санкцій ПАРЄ з делегації РФ без будь-яких додаткових умов.

Нагадаємо, 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

При цьому Рада відмовилася підтримувати запропоновані Зеленським зміни до закону про вибори народних депутатів, і вибори проходитимуть за змішаною системою: 225 парламентаріїв обиратимуться за закритими партійними списками, 199 – в одномандатних мажоритарних округах. У 26 одномандатних округах в анексованому Криму й окупованих районах Донецької та Луганської областей вибори не відбудуться.

24 травня група народних депутатів із фракції "Народного фронту" направила до Конституційного Суду подання щодо відповідності президентського указу Основному Закону з проханням розглянути його протягом двох місяців. 20 червня КСУ підтвердив конституційність указу Зеленського.

Детальніше про майбутні вибори читайте у статті Сергія Рахманіна "Гра в швидкі "шашечки".