UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому у Києві немає мобільних укриттів: пояснення депутатки

Проблема у нинішньому законодавстві.

У Києві відсутні мобільні укриття на зупинках громадського транспорту та місцях сімейного відпочинку через законодавчі обмеження. Про це заявила депутатка міськради Ганна Свириденко.

За її словами, при нинішній нормативно-правовій базі неможливо створити мережу мобільних укриттів, яка б перекрила нестачу стаціонарних сховищ. Свириденко зазначила, що існуючі норми розроблялися для інших потреб, а зараз вони не проходять випробування на практиці. Тому необхідно підготувати рекомендації у Верховну Раду та Кабмін для зміни вимог будівництва під сучасні реалії.

Читайте також: Для укриттів у Києві закуповували овочерізки по 130 тис. грн та електросковорідку за 725 тис. грн

«Зараз у ДСНС розглядають пропозиції про внесення законодавчих змін для прискорення встановлення мобільних укриттів. Особливо гостро питання стоїть у прифронтових областях, де ворожі снаряди мають мінімальний час підльоту. Необхідно, щоб це питання вирішилося системно», – наголосила депутатка.

Нещодавно за результатами перевірки "абсолютно всіх" укриттів в України влада виокремила низку регіонів і міст, де склалася "ганебна і критична ситуація" з облаштування захисних споруд.

Читайте також: Повітряна тривога: що робити, якщо укриття закрите

Нагадаємо, у Києві під час ракетного удару троє людей, серед яких дитина, загинули внаслідок падіння уламків. Причиною трагедії стало те, що укриття в поліклініці №3, де люди хотіли заховатися від бомбардування, було зачиненим. Історія спровокувала хвилю перевірок укриттів столиці. Як з'ясувалося, до значної частини із них немає доступу, а більшість у незадовільному стані