UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому Ізраїль змінив правила безвізового в’їзду – посол навів аргументи

Вони стосуються не лише українців, а й громадян усіх країн, з якими Ізраїль запровадив безвіз.

Вводячи систему ETA-IL або ж електронних віз для країн, з якими в Ізраїлю діє система безвізового режиму, Тель-Авів не скасовує сам безвіз, а лише вводить запобіжники для зменшення перевірок на кордоні після прибуття громадян цих країн в Ізраїль, пояснив посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський в інтерв’ю «РБК-Україна».

Він зазначив, що ETA-IL не візи, а система електронного повідомлення, і вона поширюватиметься на громадян усіх країн, з якими Ізраїль має безвіз, як от Канаду, Сполучені Штати, Австралію та інші, в томі числі і Україну.

Бродський додав, що вона має зменшити відсоток відмов у в'їзді уже по прибуттю в Ізраїль.

«Це має призвести до того, що люди, які їдуть до Ізраїлю з метою, скажімо, нелегально працювати, або не мають права на безвізовий в'їзд, вони не приїжджатимуть до Ізраїлю. Ідея в тому, щоб відсікти їх уже на етапі, коли вони, скажімо, купують квиток, щоб вони розуміли, що вони не мають права в'їхати», - зазначив дипломат.

Він розповів, що люди ще на етапі планування поїздки отримають повідомлення, що їм на приклад треба робоча віза, оскільки угода про безвіз, поширюється виключно на туристів, людей, які приїжджають на строк до 90 днів з кожних 180 днів.

«Хочу зазначити, що жодна з країн не висловила жодних негативних емоцій із цього приводу, окрім України. … Ця ситуація жодним чином не спрямована проти України, жодної дискримінації немає, і ні про яке скасування безвізу, звичайно, не йдеться», - зауважив посол.

Бродський нагадав, що угода про безвіз не передбачає автоматичного дозволу на в'їзд до країни, і кожна країна має право відмовити у в'їзді будь-якому громадянину, незважаючи на безвіз, коли для цього є підстави.

Читайте також: ЄС дав «зелене світло» для початку переговорів про безвіз із Вірменією – ЗМІ

Нагадаємо, у квітні ізраїльська влада оголосила про впровадження системи електронних дозволів на в'їзд - ETA-IL - для громадян із країн, з якими в Ізраїлю діє безвізовий режим. Туристи із цих країн мусітимуть заздалегідь запитувати дозвіл на в'їзд, і отримати його потрібно до вильоту в Ізраїль. Планувалось, що розгляд таких заявок триватиме до 48 годин.

З роздрукованим дозволом туристи зможуть скористатися електронними терміналами на кордоні Ізраїлю, минаючи особистий контроль прикордонної служби. Для українців ця система мала запрацювати з 1 серпня 2024 року.

Однак плани Ізраїлю викликали невдоволення в України та Молдови, які пригрозили запровадити відповідні обмеження.

Врешті Управління народонаселення та імміграції Держави Ізраїль відтермінувало початок дії пілотного проєкту ETA-IL на п’ять місяців . Згідно з домовленостями, громадяни України повинні будуть отримувати попередній дозвіл  на в’їзд в Ізраїль починаючи з 1 січня 2025 року.