UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи залишається телемарафон актуальним для українців: результати опитування

Питання доцільності формату неодноразово порушували у ВР. Один з депутатів пояснив сумнівність єдиного марафону.

Понад 40% опитаних жителів України повністю чи переважно погоджуються, що єдиний телемарафон, організований на початку повномасштабної війни, уже не актуальний, свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва разом з соціологічною службою “Центру Разумкова” на замовлення Руху ЧЕСНО з 8 по 15 грудня 2023 року.

Читайте також: Зеленський похвалив телемарафон, хоча у ЄС ним, схоже, незадоволені

Так, 29,4% респондентів повністю погодилися, що формат єдиного телеканалу втратив актуальність, 13,5% — скоріше підтримують таку думку. 

Досі актуальним телемарафон вважають 10,4% учасників опитування. Ще 11,6% респондентів скоріше не погоджуються, що цей формат втрати актуальність.

Також 15,3% опитаних українців не змогли визначитися з відповіддю, а 19,8% мають нейтральне ставлення до національного телемарафону новин.

Серед представників різних регіонів думки значно не відрізняються. Лише на заході України помітне менш позитивне ставлення до формату.

Читайте також: Які олігархи розжилися на телемарафоні - дослідження ЗМІ

У Русі ЧЕСНО зазначили, що попри зростання негативного ставлення до цього способу передачі новин серед громадян та запеклі обговорення в Верховній Раді щодо доцільності фінансування телемарафону з державного бюджету, гроші на нього на 2024 рік усе ж виділено. Заплановані витрати на формат у цьому році — приблизно 1 мільярд гривень.

Крім цього, у грудні 2023-го дані соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології продемонстрували, що українці все менше довіряють організованому владою в умовах війни телемарафону «Єдині новини». Якщо між травнем 2022 року і жовтнем 2023-го частка тих, хто довіряє, знизилася з 69% до 48%, то до грудня 2023 року показник довіри до телемарафону впав до 43%.

Як казала недавно заступниця головного редактора “Детектор медіа” Світлана Остапа, частка глядачів телемарафону становить лише 10%.

“Під час обговорення бюджету у Верховній Раді частина депутатів вимагала перерозподілити кошти, заплановані на фінансування телемарафону, на інші витрати. Однак тоді голова бюджетного комітету Роксолана Підласа заявила, що якщо кошти не будуть виділені, то телемарафон не буде існувати, а таке рішення має приймати не її комітет, а відповідальні за інформаційну політику органи. Водночас наразі достеменно не відомо, хто ж відповідальний за прийняття рішень щодо формату існування телемарафону”, — додали в ЧЕСНО.

Голова комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив у коментарі, що не знає, хто ініціював створення телемарафону. Пов’язані процеси мало б ініціювати Міністерство культури та інформаційної політики, але там поки нема міністра. Колишній глава Мінкульту Олександр Ткаченко казав, що телемарафон можна буде закрити лише після закінчення війни РФ проти України. Рух ЧЕСНО також сумнівається, що телеканали захочуть відмовитися від наявного формату роботи й держпідтримки.

Читайте також: Телемарафон та обмеження для журналістів – у доповіді Єврокомісії оцінили рівень свободи слова в Україні

У Раді, як зазначається, регулярно порушують питання доцільності діяльності телемарафону. Але, за словами депутата з фракції “Європейська солідарність” Володимира В’ятровича, поки народним обранцям не вдалося досягти змін. 

“Шкідлива роль телемарафону полягає в тому, що через його підходи до інформування люди перестають сприймати офіційну інформацію та починають шукати новини у соцмережах, на анонімних ресурсах. Окрім цього, телемарафон не є політично збалансованим і надає домінуючу частку ефірного часу провладним діячам. Така витрата державних коштів, на нашу думку, не є раціональною. Якщо вже ці кошти не підуть на оборону, то Україні вкрай необхідно формувати серйозну інформаційну політику для протистояння Росії. Телемарафон, на жаль, таким абсолютно не є”, — додав В’ятрович.

Напередодні глава комітету Верховної Ради з питань свободи слова Юрчишин висловив свої думки щодо поточної ефективності національного телемарафону. Він теж звернув увагу на недоліки єдиного телеканалу.