UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не порозумілися з Тараном: Зеленський назвав причину звільнення Хомчака

У конфлікті головнокомандувача ЗСУ і міністра оборони президент став на бік другого.

Коментуючи звільнення Руслана Хомчака з посади головнокомандувача Збройних сил України, президент Володимир Зеленський дав зрозуміти, що Хомчак «не спрацювався» з міністром оборони Андрієм Тараном.

«Сфера оборони повинна функціонувати стабільно, скоординовано, з чіткою перспективою і без непорозумінь між керівниками», - заявив Зеленський.

За словами президента, він очікує що новий головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний налагодить «якіснішу взаємодію» з Міністерством оборони. Глава держави також розраховує на «чітке визначення перспектив для кожного українського військового - як на професійному, так і на соціальному рівні», повідомили в Офісі президента.

Зі слів Зеленського випливає, що він покладає на «непорозуміння» між Тараном і Хомчаком фактичний зрив державного оборонного замовлення й інші проблеми.

«Від того, як побудовані відносини між керівниками, залежить виконання багатьох завдань - від підготовки державного оборонного замовлення до конкретної роботи з нашими військовими на передовій, їхнє забезпечення», - підкреслив президент.

На Банковій зазначили, що перестановки в ЗСУ - це частина кадрових змін у Міністерстві оборони і в секторі безпеки і оборони в цілому.

«Ротації або заміна керівників не повинні розглядатися як щось надзвичайне. Якщо є необхідність змінити керівний погляд на конкретному напрямку, це потрібно робити», - резюмував Зеленський.

Читайте також: Замах на Наумова: Расюк пішов на угоду зі слідством та розповів про підготовку нападу

15 липня Верховна Рада відправила у відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який написав заяву після розмови з президентом. Наступного дня депутати проголосували за призначення головою МВС Дениса Монастирського.

23 липня Володимир Зеленський звільнив голову Служби зовнішньої розвідки Валерія Кондратюка і призначив на цю посаду Олександра Литвиненка.

26 липня Володимир Зеленський підписав вісім указів про кадрові зміни в СБУ. Він звільнив заступників голови відомства Руслана Баранецького і Василя Малюка, начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Олексія Корнійчука, а також підвищив до першого заступника глави СБУ Сергія Андрущенка.

Наступного дня президент звільнив головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака і призначив на цю посаду Валерія Залужного.  Хомчак став першим заступником секретаря РНБО замість звільненого Михайла Коваля.