UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Чи не час і вашій державі обрати, з ким ви?": Зеленський звернувся до Ізраїлю

Президент переконаний, що підтримка з боку Ізраїлю допоможе позбавити сенсу союз РФ та Ірану.

Президент України Володимир Зеленський закликав Ізраїль визначитися, на чиєму боці він стоїть у війні РФ проти України – на боці демократичного світу чи тих, хто ігнорує ворожий терор. Голова держави попросив ізраїльську владу надати відповіді під час звернення до Саміту демократії Haaretz. 

Він зазначив, що провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, на зустрічах якого все частіше лунають слова "Іран" та "іранські". "Щоразу вони означають те, що ви всі повністю розумієте. Вони означають смертельну загрозу", – наголосив Зеленський.

Президент, зокрема, згадав про масовану атаку російських окупантів по території України 15 ракетами й 42 дронами-камікадзе іранського виробництва минулого понеділка. Тоді від ударів постраждала наша енергетична інфраструктура та житлові будинки, зокрема в місті Києві. Загинули п'ять людей, серед яких була вагітна дівчина.

За його словами, РФ звернулася за додатковими ресурсами до Ірану, бо вичерпує власні запаси ракет для ударів з повітря та не може перемогти ЗСУ на землі. Йдеться про замовлення ракет і близько двох тисяч безпілотників Shahed-136, а також залучення іранських інструкторів для запусків дронів.

Читайте також: Ізраїль передав Україні розвіддані для націлювання на іранські безпілотники в Україні – NYT

Зеленський переконаний, що ці дві країни не створили б альянс, якби свого часу ізраїльські політики ухвалили одне рішення, про яке просив Київ. Президент додав, що Україна досі не має "Залізного купола", сучасної та ефективної системи протиповітряної оборони, тому Росія сподівається компенсувати програші на полі бою повітряним терором.

"Коли ми в Україні на засіданні Ставки верховного головнокомандувача обговорюємо російський ракетний і дроновий терор, ми говоримо і про наших партнерів, які вже допомагають чи можуть нам допомогти захистити небо. На жаль слова "Ізраїль" та "ізраїльський" при цьому не звучать", – сказав голова країни.

Він пояснив, що Україна ще з 2014 року просила Ізраїль про допомогу. Однак держава, схоже, уже тоді ухвалила рішення "не дратувати Кремль, не допомагати Україні реально".

На думку Зеленського, Росія взагалі б не мала мотиву шукати підтримки в Ірані, якби наша держава одразу змогла убезпечити своє небо від ворожих ракет і дронів.

Президент переконаний, що спільні з Ізраїлем дії, як і з іншими демократичними країнами, допоможуть позбавити сенсу союз Ірану та РФ. Він наголосив: "Нам допомагають багато демократичних країн, але ми хотіли би і вашої допомоги".

Читайте також: Нетаньягу назвав умову надання зброї Україні

"Чи не час і вашій державі обрати, з ким ви? Чи з демократичним світом, який пліч-о-пліч бореться проти екзистенційної загрози своєму існуванню? Чи з тими, хто заплющує очі на російський терор навіть тоді, коли ціною продовження терору є повна руйнація глобальної безпеки?" – запитав Зеленський.

Він висловив переконання, що Україна отримає від Ізраїлю справедливі відповіді на ці запитання, оскільки вони стосуються не політики, а спільних цінностей, які об'єднують дві країни навіть за різного бачення політики.

"Я дякую народу Ізраїлю за розуміння й допомогу, зокрема медичну, яку ми отримали від вашого суспільства. Дякую вам і всім медіа Ізраїлю, які поширюють правду про цю війну та засуджують російський терор. Дякую всім вашим людям, які виходили на вулиці після початку повномасштабної війни. І ми бачили: нас підтримують на Землі обітованій. Я вірю, що ми побачимо підтримку й у небі", – підсумував президент.

Раніше повідомлялося, що Ізраїль завдав ударів по території Сирії та знищив майданчик з комплектуючими і обладнанням для збирання дронів іранського виробництва.