UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чергова російська інформаційна операція має на меті виставити Україну терористичною країною – ISW

У такий спосіб Кремль сподівається уникнути визнання країною-терористкою саме Росії і створити передумови для справжніх терористичних атак в Україні.

Росія активізувала свої зусилля, аби неправдиво показати всьому світу, буцімто Україна є терористичною країною, і таким чином запобігти визнання себе такою. Про це сказано у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 12 жовтня.

«Схоже, що Росія активізувала свою інформаційну операцію, щоб неправдиво представити Україну як терористичну державу, щоб створити інформаційні умови для протидії спробам визнати Росію терористичною державою», – вважає ISW. 

На це вказують повідомлення з Росії про буцімто затримання співробітниками Федеральної служби безпеки (ФСБ) громадян України за нібито підготовку «терактів» у Свердловській, Московській та Брянській областях 12 жовтня. А також те, що російські блогери активно звинувачують Україну в тероризмі, закликаючи російську владу посилити процедури «контррозвідки» та офіційно визнати Україну терористичною державою. 

Читайте також: Путін вже програв, але що він робитиме далі? Politico про можливі сценарії розвитку подій

«Твердження про підготовку ймовірної та підривної діяльності України в Росії узгоджуються з ширшою спробою створити інформаційні умови для відповіді на спроби України офіційно визнати Росію терористичною державою, особливо після нещодавніх масованих атак на критично важливу українську інфраструктуру та житлові райони», – сказано у звіті. 

Також експерти Інституту зазначають, що російський інформаційний простір може створювати передумови для виправдання подальших масованих ударів по українських тилах,  хоча, як раніше зазначав ISW, ця тактика є частиною російського способу ведення війни і, ймовірно, буде використана незалежно від інформаційних умов. Російська влада також може створювати такі собі атаки проти Росії під фальшивим прапором і кваліфікувати їх як терористичні акти, здійснені Україною.

Читайте також: Провал під Харковом та Херсоном РФ прикриває ракетним тероризмом: Генштаб інформує про 30 атакованих міст

Нагадаємо, в одному з попередніх звітів ISW зазначав, що в Росії змінюється уявлення про траєкторію війни та можливості ЗСУ, населення цієї країни, схоже, переживає грубе пробудження. А російські медіа визнають, що український контрнаступ на півдні становить значну загрозу для окупаційних військ.