UA / RU
Підтримати ZN.ua

C8 в Києві: Посол Польщі запропонував створити формат за участю послів країн Балтії, Вишеградської групи та Румунії

Ситуація в регіоні змінюється, і не в кращу сторону, упевнений польський дипломат.

Після того, як президент Анджей Дуда заявив, що Європейський Союз має прийняти Україну та Молдову, польський посол у Києві Бартош Ціхоцький запропонував створити новий дипломатичний формат за участю послів країн Балтії, Румунії та Вишеградської четвірки, куди крім Польщі, входять Словаччина, Чехія та Угорщина.

"Є формат G7. Вони дуже багато роблять для реформ в Україні, а можна подумати і про дипломатичний форматі C8 в Києві: посли країн Балтії, Вишеградської групи, Румунії", - сказав Ціхоцький на Українському центрально-європейському форумі в середу.

Польський посол порекомендував топ-політикам України зустрічатися не тільки з послами G7, а й послами країн C8.

Ситуація в регіоні змінюється, і не в кращу сторону, підкреслив Ціхоцький, уточнивши, що має на увазі саміт президентів США і Росії в Женеві, американсько-німецьку заяву про "Північний потік 2", завершення будівництва "Північного потоку 2", ситуації в Афганістані та в Білорусі.

"З нашої точки зору, ця погана динаміка повинна нас консолідувати. Регіон має цементувати, повинен з'єднатися... Країни нашого регіону тим чи іншим чином є жертвами цієї поганої динаміки. Ми повинні разом знайти відповідь на ці виклики та ці загрози", - вважає Ціхоцький.

Крім того, посол зазначив, що Польща та Україна очікують реальних гарантій транзиту газу через Україну.

"Ми розуміємо, що "Північний потік 2" створює дефіцит у сфері безпеки, і це повинно бути рекомпенсовано, але також змушує нас до політичної консолідації", - додав дипломат.

Читайте також: Польща вирішила, коли відмовиться від російського газу

Детальніше про бачення Варшавою українсько-польських відносин та Кримської платформи читайте в інтерв’ю директора Польського інституту міжнародних відносин Славоміра Дембського, яке для читачів ZN.UA записав Олександр Хребет.