UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія закликала Пекін не допускати підтримки армії РФ з боку китайських компаній

Глава МЗС Британії зустрівся з китайським колегою.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі закликав Пекін не допускати, щоб китайські компанії підтримували армію РФ. Леммі у п'ятницю, 26 липня, зустрівся китайським колегою Ван І, повідомляє Reuters.

Читайте також: США бачать нову військову співпрацю Китаю та Росії

Міністри провели переговори в кулуарах зустрічі глав МЗС країн Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН)у Лаосі. Це була перша зустріч нового британського міністра з Ван І, після того, як Леммі вступив на посаду.

“Міністр закордонних справ підкреслив непохитну відданість Великої Британії Україні й закликав Китай не допустити, щоб його компанії підтримували російський військово-промисловий комплекс, який становить реальну загрозу міжнародній безпеці і процвітанню”, - йдеться в заяві МЗС Британії.

Лондон назвав зустріч конструктивною, зазначивши, що Леммі використав її для викладення “довгострокового, послідовного й стратегічного підходу уряду до британсько-китайських відносин”.

“Він (Леммі — ред.) заявив, що уряд буде співпрацювати там, де ми можемо, конкурувати там, де це необхідно, і кидати виклик там, де повинні. Він чітко дав зрозуміти, що Велика Британія завжди буде твердо підтримувати пріоритети нашої національної безпеки, а також права людини”, - йдеться в заяві.

Ван сказав Леммі, що обидві країни повинні встановити правильну політичну орієнтацію, дотримуватися збалансованого й прагматичного підходу.

Читайте також: До країн Глобального Півдня поїде представник Китаю обговорювати війну в Україні

Китайський уряд заперечує надання військової підтримки Росії у війні проти України. Але західні країни вважають, що Пекін допомагає російській оборонній промисловості, зокрема, через експорт високотехнологічних компонентів і подібних товарів. Детальніше про це розповідав Володимир Кравченко в статті "Питання життя і смерті. Що слід знати про "постачання" китайської зброї Росії".

Захід готується посилити санкції проти китайських компаній, причетних до поставок товарів подвійного призначення Росії. Зростає занепокоєння, що Пекін наближається до передачі РФ зброї