UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія та ЄС домовилися проводити регулярні саміти на рівні лідерів 

Перший такий саміт має відбутися наступного року.

Прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер і глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн домовилися про проведення регулярних самітів між Лондоном і ЄС на рівні лідерів. Домовленості досягнуті за підсумками візиту Стармера до Брюсселя в середу, 2 жовтня, повідомляє Euractiv.

Читайте також: Велика Британія планує розробку аналогу української ракети "Паляниця" – ЗМІ

Перший такий саміт відбудеться “в першій половині наступного року”, сказав британський прем'єр на пресконференції.

Стармер спочатку зустрівся з фон дер Ляєн, а після чого відбулися короткі зустрічі з главами Європарламенту і Євроради.

“Ми ставимо наші відносини з Європою на більш міцну, стабільну основу. Детальна робота над цим починається вже зараз. Ми домовилися проводити регулярні саміти Британія-ЄС на рівні лідерів для огляду прогресу, починаючи з саміту в першій половині наступного року”, - сказав прем'єр журналістам.

Стармер додав, що саміти будуть спрямовані на досягнення прогресу в “сприянні зростанню і процвітанню, спільній роботі над спільними викликами, такими як зміна клімату, енергетична безпека і нелегальна міграція, а також на зміцнення спільної безпеки й стабільності”.

За словами британського прем'єра, деталі поточних суперечок між Лондоном і ЄС, такі як права на риболовлю, “не були предметом дискусії” в середу. Натомість він сказав, що метою зустрічі з фон дер Ляєн було “задати тон, встановити амбіції та визначити, як будуть вестися ці дискусії й де знаходяться відповідні часові межі”.

Тим не менш, Стармер підкреслив, що “не буде повернення до митного союзу та до єдиного ринку”.

Відповідаючи на запитання про бажання ЄС створити схему “мобільності молоді”, яка б дозволила молодим громадянам країн ЄС навчатися в Британії, Стармер заявив, що “вільне пересування” залишається є “червоною лінією”.

Після зустрічі британський прем'єр і глава Єврокомісії опублікували спільну заяву, в якій домовилися про посилення співпраці найближчими місяцями.

У заяві йдеться, що перший саміт лідерів “в ідеалі має відбутися на початку 2025 року”, але фон дер Ляєн і Стармер “домовилися зустрітися знову цієї осені”.

Читайте також: Джонсон: Макрон хотів покарати Британію за вихід з ЄС

У середу, 2 жовтня, Стармер здійснив свою першу поїздку до Брюсселя на посаді прем'єр-міністра в межах того, що він називає “перезавантаженням” відносин із ЄС.

Британія вийшла з Євросоюзу на початку 2020 року, уклавши торговельну угоду та угоду про права громадян з обох сторін. Але досі залишається низка розбіжностей щодо імплементації цих угод, а також суперечки навколо торгівлі сільськогосподарською продукцією та прав на риболовлю, серед інших проблемних питань.

Рішення Британії про вихід з ЄС стало наслідком референдуму, проведеного в 2016 році, коли лівоцентристська Лейбористська партія Стармера перебувала в опозиції. Стармер не підтримував Brexit, але пообіцяв поважати результат.