UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія надасть Україні ракети для боротьби з російським флотом у Чорному та Азовському морях

Лондон продовжує посилювати обороноздатність Києва на суші, на морі та у повітрі.

 

 

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в інтерв'ю радіо “Новий час” заявив, що Велика Британія надасть Україні ракети для боротьби з російським флотом у Чорному та Азовському морях.

"Вперше наші Збройні сили, зокрема ВМС, отримають реальну зброю, ракети, які дозволятимуть нам нарешті протиставити щось росіянам у Чорному та Азовському морях", — заявив посол.

Передача озброєння для України відбудеться у рамках підписаної з Британією угоди на 1,7 мільярда фунтів стерлінгів для потреб ВМС України. За виділені кошти буде збудовано два порти для потреб ВМС — у Чорному та Азовському морі.

У рамках договору британці також побудують два мінні тральщики для потреб ВМС України.

"Це два кораблі, мінні тральники, які вже зараз стоять на стапелях у Шотландії та переробляються під наші потреби. Це кораблі, які будуватимуться спочатку тут, у Британії, а наступні — вже на українських верфях", — зазначив український дипломат.

У листопаді минулого року в Лондоні посол України у Великій Британії Вадим Пристайко за дорученням Кабміну підписав українсько-британську рамкову угоду, яка передбачає виділення коштів на будівництво восьми ракетних катерів, придбання у Сполученого Королівства двох тральщиків та створення в нашій країні двох військово-морських баз. Йдеться про кредит на суму 1,7 млрд фунтів стерлінгів, наданий Україні Великою Британією на десять років.

Пристайко також заявляв, що Україна може запросити британських військовослужбовців у разі посилення агресії з боку Росії.

Читайте також: Британія має намір надіслати Україні ще одну партію зброї — Резніков

Глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс заявила, що у разі вторгнення Росії в Україну Британія розширить санкції проти Владіміра Путіна та його оточення.

Чи готові американці та європейці пожертвувати Україною заради покращення відносин із Росією? Наскільки важливо для них підтримати Україну? Чи згодні вони надіслати війська на захист нашої країни у разі нового російського вторгнення? Чи бажають бачити Україну в ЄС та НАТО? Відповіді на ці та інші питання дало велике соціологічне дослідження, проведене в США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Франції, Польщі. Його результати аналізує Тетяна Силіна у статті "Чи готовий Захід захищати Україну від Путіна? Що кажуть у шести провідних країнах".