UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обіцянки Заходу щодо членства України в НАТО залишаються порожніми балачками — Politico

Безвідповідальна політика Альянсу щодо України триває, даючи хибну надію.

На саміті НАТО 2024 року у Вашингтоні, присвяченому 75-річчю Альянсу, лідери країн-членів запропонували Україні нову порцію хибної надії у війні з Росією — а це гірше, ніж нічого не робити. Будь-яка військова підтримка чи посилена допомога, які створюють ілюзію, що НАТО зможе забезпечити перемогу України зараз або в майбутньому, заохочує українських лідерів відкладати вирішення важких обставин, в яких вони опинилися. Крім того, це створює загрозу для членів НАТО, вважають Крістофер МакКалліон, науковий співробітник та Бенджамін Фрідман, директор з питань політики організації "Оборонні пріоритети".

Вашингтон і європейські столиці збільшують зусилля — принаймні, риторично — продовжуючи стверджувати, що Україна колись приєднається до НАТО. Фактично, після того, як напередодні саміту просували ідею "мосту" до членства України в НАТО, під час саміту лідери НАТО заявили, що Україна перебуває на "незворотному шляху" до вступу в Альянс.

Читайте також: Коли буде запрошення до Альянсу, довгострокова співпраця, посилення оборонного сектору: Заява Ради Україна-НАТО

"Будь-який можливий сценарій вступу України представляє нерозв'язну дилему: країна не може бути прийнята під час війни з Росією — головним чином тому, що це відразу ж призведе до ядерної кризи між НАТО і Росією. Більше того, будь-яке зобов'язання захищати Україну в майбутньому не буде надійним стримуючим фактором. Гарант Альянсу, США, вже чітко продемонстрував, що не буде воювати й ризикувати ядерною війною на боці України, навіть коли на кону стоятиме його виживання, оскільки США не мають життєво важливого інтересу в цьому — про що колишній президент Барак Обама чітко заявив у 2016 році", — зазначають автори.

Простіше кажучи, обіцянки Заходу залишаються порожніми балачками, а питання членства України в НАТО поки що не стоїть на порядку денному. Крім того, автори вважають, що фальшиві обіцянки заохочують фальшиву надію, яка лише мотивуватиме Україну продовжувати слідувати своїй стратегії повернення втрачених територій і уникати переговорів з Москвою.

Читайте також: Чому Україну слід запросити до НАТО: в Atlantic Council назвали п'ять причин

Раніше газета The Wall Street Journal повідомляла, що "незворотній" шлях України в НАТО супроводжується невизначеністю. Адже членство України в НАТО може залежати від того, хто буде в Білому домі наступного року, а також від вирішення розбіжностей всередині Альянсу. Більше про підсумки Вашингтонського саміту НАТО розповів Володимир Кравченко в статті "НАТО досі побоюється Путіна. Та є й добрі новини для України".