UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білоруська православна церква слідом за РПЦ відмовилася визнавати Православну церкву України

Керівництво БПЦ не стало вітати митрополита Епіфанія і заборонило членам церкви брати участь у службах ПЦУ.

Білоруська православна церква не дозволила членам церкви брати участь у службах новоствореної Православної церкви України, повідомив офіційний представник БПЦ Сергій Лєпін, передає "Радіо Свобода". За його словами, БПЦ відноситься помісної української церкви так само, як і РПЦ, тобто не визнає її канонічність.

"Ми ставимося до них як до представників, мабуть, іншої конфесії. Так само, як і до католиків, уніатів або як до будь-яких розкольників", - пояснив Лєпін.

У зв'язку з цим, митрополит Мінський і Заславський Павло не став вітати митрополита Київського і всієї України Епіфанія з обранням на пост предстоятеля Православної церкви України. При цьому в БПЦ запевнили, що мають намір дотримуватись добросусідських відносин з ПЦУ, не вступаючи з нею в євхаристійне спілкування.

"Ми не шукаємо війни, ворожнечі. Ми друзі для всіх. Дружба дружбою, але певні питання все ж окремо. Про жодні канонічні, літургійні відносини не йдеться. Вони навіть неможливі з цією церквою", - заявив спікер БПЦ.

Він також повідомив, що БПЦ продовжуватиме підтримувати стосунки з Українською православною церквою Московського патріархату.

Білоруська православна церква є підрозділом Російської православної церкви в статусі екзархату на території Республіки Білорусь. Предстоятель БПЦ носить титул екзарха Московського патріарха.

Як повідомлялося, 15 грудня об'єднавчий Собор у Києві затвердив Статут Православної церкви України і обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія її предстоятелем – митрополитом Київським і всієї України. 6 січня він отримає від Вселенського патріарха Варфоломія Томос про автокефалію української церкви.

29 листопада завершився триденний Синод Вселенського патріархату, одним з рішень якого стало затвердження проекту Статуту Православної церкви України.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській помісній церкві, визнав канонічними ієрархів і таїнства УПЦ КП і УАПЦ, визнав недійсною накладену Москвою на патріарха Філарета анафему і скасував надане у 1686 році московському патріарху право висвячувати київського митрополита.

13 листопада УПЦ МП ухвалила постанову про відмову підтримати автокефалію та припинення євхаристичного спілкування з Константинополем.

Вселенський патріарх Варфоломій пояснив, що після об'єднавчого Собору глава УПЦ МП Онуфрій втрачає право називатися митрополитом Київським.

Детальніше про майбутнє помісної Православної церкви України читайте в статті Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".