UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусі не потрібна ядерна зброя, бо вона є в Росії — Лукашенко

Білоруський диктатор також заявив, що при потребі його військові можуть обладнати літаки ядерною зброєю "за кілька місяців".

Білоруський диктатор Алєксандр Лукашенко вважає, що його країні не потрібна ядерна зброя, оскільки вона є у Російської Федерації, яка у разі необхідності захистить Білорусь «згідно договору». Про це політик заявив в інтерв’ю агентству AFP.

За словами Лукашенка, він виступає проти застосування ядерної зброї у будь-якому вигляді, але у разі необхідності захисту все одно сподівається на партнерські відносини з Росією.

«Нам не потрібна ядерна зброя. Достатньо, що вона є в Росії. Якщо треба, Росія за договором захищатиме Білорусь, як свою територію. У нас такий договір. Тому якщо потрібно застосувати ядерну зброю... Не дай Бог, звичайно, щоб це сталося, але... Тому що це буде кінець. Вона буде застосована як Францією, так і Росією», — сказав Лукашенко.

Самопроголошений президент Білорусі також заявив, що його країна має літаки, які можуть переносити ядерну зброю, але їх потрібно обладнати. Він додав, що військові «можуть зробити це за кілька місяців».

Читайте також: Лукашенко дав згоду на пропозицію Путіна зробити білоруські СУ-25 здатними нести ядерну зброю

Нагадаємо, що у лютому Лукашенко ініціював так званий «референдум», де серед інших розглядалося питання скасування без’ядерного статусу Білорусі, яке і було прийняте у підсумку. 

У Кремлі ухвалили рішення про те, що білоруські військові мають брати безпосередню участь у війні проти України. Лукашенко намагається утриматись від цього кроку. Але поле для маневру має обмежене. Про цілі Путіна, про ризики для Лукашенка та про те, що необхідно зробити країнам Заходу — читайте у статті Володимира Кравченка «Чи вторгнуться війська Лукашенка в Україну?»