UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден висловив підтримку вступу Швеції до НАТО: чи є шанс переконати Туреччину?

Президент США сигналізує союзникам щодо наполегливої підтримки вступу Стокгольму до Альянсу.

Президент США Джо Байден продемонстрував підтримку вступу Швеції до НАТО на переговорах із прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном, пише  Reuters. Сполучені Штати разом із партнерами все ще прагнуть подолати спротив щодо вступу Швеції з боку Туреччини.

Читайте також: Туреччина не буде підтримувати приєднання Швеції до НАТО на липневому саміті у Вільнюсі – Ердоган

У неділю Байден вирушить з поїздкою до трьох країн, яка будет зосереджена навколо саміту НАТО у Вільнюсі. Представники Білого дому раніше сподівалися, що Швеції вдасться приєднатися до альянсу до саміту, проте зараз офіційні особи США не очікують, що це станеться наступного тижня.

Байден сказав журналістам, що хоче підтвердити підтримку США вступу Швеції до НАТО і наголосив, що «із нетерпінням чекає» членства Стокгольму в Альянсі.

Крістерссон подякував Байдену за запрошення та сказав, що Швеція дуже цінує підтримку Байденом членства в НАТО.

«Ми також вважаємо, що нам є чим допомогти», — сказав він.

Швеція та Фінляндія подали заявку на членство в НАТО минулого року, відмовившись від тривалої політики військового нейтралитету після вторгнення Росії в Україну. Заявки на членство мають схвалити всі члени НАТО, однак Туреччина та Угорщина досі не схвалили заявку Швеції.

Президент Туреччини Таїп Ердоган стверджує, що Стокгольм переховує членів бойових угруповань, які він вважає терористичними.

Сполучені Штати та їхні союзники наполегливо працювали над тим, щоб подолати спротив Туреччини. Ердоган скаржився, що прихильники забороненої Робітничої партії Курдистану (РПК) у Швеції продовжують організовувати демонстрації та фінансувати те, що він називає терористичними групами, що є  «неприйнятним» для Туреччини.

Швеція заявила, що виконала всі узгоджені в ході переговорів з Туреччиною вимоги, включаючи ухвалення законопроекту, який визнає членство в терористичній організації незаконним, однак Ердоган не поспішає сигналізувати, що він готовий ратифікувати заявку Швеції.

Планується, що Швеція, Туреччина та НАТО у четвер зустрінуться в Брюсселі, щоб спробувати знайти рішення перед самітом наступного тижня.

Уряд Швеції ухвалив рішення про екстрадицію прихильника Робітничої партії Курдистану до Туреччини, де РПК вважається терористичною організацією