UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден пом'якшує санкції проти Венесуели на тлі поновлення переговорів з опозицією

Послаблення санкцій не пов'язане із зусиллями адміністрації США щодо збільшення світового виробництва енергоносіїв після вторгнення Росії до України.

Адміністрація Байдена в суботу дещо послабила нафтові санкції проти Венесуели в прагненні підтримати переговори, що недавно відновилися, між урядом президента Ніколаса Мадуро і опозицією, повідомляє AP NEWS.

Міністерство фінансів дозволило компанії Chevron відновити обмежене виробництво у Венесуелі після багаторічних санкцій, які різко скоротили прибуток від нафти і газу, що надходив уряду Мадуро.

Раніше цього року Міністерство фінансів знову дозволило компанії Chevron, що базується в Каліфорнії, та іншим американським компаніям проводити базове обслуговування нафтових свердловин у Венесуелі, які вона експлуатує спільно з державним нафтовим гігантом PDVSA.

Згідно з новою політикою, прибуток від продажу енергоносіїв спрямовуватиметься на погашення заборгованості перед Chevron, а не на забезпечення прибутку PDVSA.

Переговори між урядом Мадуро та опозиційною "Унітарною платформою" відновилися в Мехіко в суботу після більш ніж річної перерви. Поки незрозуміло, чи проходитимуть вони в іншому руслі, ніж попередні раунди переговорів, які не дозволили знайти вихід із політичного глухого кута в країні.

Високопоставлений представник адміністрації США, який на умовах анонімності поінформував журналістів про дії США, сказав, що послаблення санкцій не пов'язане із зусиллями адміністрації щодо збільшення світового виробництва енергоносіїв після вторгнення Росії в Україну, і що, як очікується, це рішення не вплине на світові ціни на них.

Чиновник сказав також, що США уважно стежитимуть за прихильністю Мадуро до переговорів і залишають за собою право знову ввести більш суворі санкції або продовжити їхнє пом'якшення залежно від переговорів.

"Якщо Мадуро знову спробує використати ці переговори, щоб виграти час для подальшого зміцнення своєї злочинної диктатури, Сполучені Штати та наші міжнародні партнери повинні знову застосувати всю силу наших санкцій, які насамперед змусили його режим сісти за стіл переговорів", - йдеться у заяві. сенатора-демократа Боба Менендеса з Нью-Джерсі, голови комітету з міжнародних відносин Сенату.

Сполучені Штати Америки у грудні 2020 року ввели санкції проти посібників фальсифікації парламентських виборів у Венесуелі на користь режиму Ніколаса Мадуро.