UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден не виключає можливості розміщення додаткових військ НАТО — президент Естонії

Країни-члени Альянсу будуть вирішувати питання щодо точного місця дислокації.

Кілька днів тому президент США Джо Байден заявив, що Вашингтон не збирається розміщувати свої війська в Україні в разі російського вторгнення. Проте президент Естонії Алар Каріс завив, що в разі потреби можна буде розмістити додаткові війська НАТО, пише ERR.

"Це наголосив і Байден, що з його телефонної розмови було важко зрозуміти реальні плани Росії. Важливо показати, що за кожним кроком піде зустрічний. І Байден наголосив: є економічні, фінансові важелі, якщо потрібно, то й військові. Якщо буде потрібно, то в державах розмістять додаткові війська НАТО", — пояснив він.

За словами Каріса, країни-члени НАТО вирішать, де саме буде розміщено війська. 

"Я з розмови зрозумів, що якщо буде потрібно, то це зроблять. Сьогодні, завтра чи через місяць, це телефоном безпосередньо не обговорювалося", — резюмував президент Естонії.

Читайте також: Болтон назвав необхідністю розміщення в Україні військ НАТО

Нагадаємо, 9 грудня відбулася телефонна розмова між президентами США Джо Байденом та України Володимиром Зеленським. Під час переговорів американський лідер зазначив, що рішення щодо вступу нашої держави в НАТО залежить виключно від українців та країн-членів Альянсу. 

Під час переговорів з господарем Кремля Владіміром Путіним Байден попередив лідера РФ, що США не зважатимуть на "червоні лінії" Кремля в цьому питанні. Проте у Держдепі зазначають, що зараз рано говорити про наш вступ в Альянс

Як робить висновок Олексій Їжак у статті "Байден і Путін розійшлися по кутках. Чого очікувати Україні", нових західних санкцій, які б підштовхували РФ йти на поступки в межах дипломатичного врегулювання, не буде.