UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден не дає Україні зброю, бо боїться розвалу Росії – джерела

Загалом мотивів для утримання в американських політиків та військових є кілька.

Серед причин, через які президент США Джо Байден не погоджує військову підтримку України в повній мірі, є страх розвалу Росії, який, серед іншого, може призвести до повернення під контроль Китаю анексованих свого часу Росією територій, пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Чи «згорять» 1 жовтня американські мільярди для України».

Автор зазначає, що в рамках президентських повноважень із передачі озброєнь (PDA) Байден вже давно міг би надати Україні необхідну зброю, яка б стратегічно покращила ситуацію на полі бою, однак у Білому домі стабільно ігнорують цю можливість.

Як розповіли джерела ZN.UA, у Вашингтоні в цьому питанні керуються кількома військово-технічними та політичними мотивами, і можливість розширення війни на територію країн НАТО чи ядерна загроза не основні.

По-перше, політики та військові США побоюються, що надмірна передача Україні техніки та боєприпасів виснажить запаси Пентагону, і США можуть виявитись неготовими до конфліктів у інших точках планети, як от  Індо-Тихоокеанському регіоні чи на Близькому Сході.

Читайте також: Україна не втратить залишки допомоги від США, бо мова йде про механізм, а не кошти

Другий момент – політична традиція США передбачає, що перед виборами президента не ухвалюють рішень, які можуть зв’язати руки майбутньому главі держави.

По-третє, Вашингтон досі притримується стратегії 2022 року, згідно з якою війна має тривати лише на території України.

Ну і четверте – адміністрація Байдена боїться можливого розвалу Росії внаслідок перемоги України. Окрім питань контролю над ядерним арсеналом, іншим озброєнням та можливістю громадянської війни на теренах РФ, у Вашингтоні не хочуть можливої реалізації сценарію, коли Китай поверне «споконвічні території», які відійшли до РФ у двадцятому столітті.

Загалом Джо Байден дотримується погляду на Росію, який сформувався в нього ще у 1970-х роках, коли СРСР був сильним противником, який в США намагались не дратувати.