UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден наказав передати в Гаазький суд докази російських воєнних злочинів в Україні - NYT

Це рішення може стати історичним.

Президент США Джо Байден наказав уряду передати у Міжнародний кримінальний суд докази злочинів, які російські військові вчинили в Україні. За словами чиновників, знайомих із цим питанням, це свідчить про серйозні зміни в американській політиці, пише New York Times.

Міжнародний кримінальний суд був створений у 1998 році для розслідування воєнних злочинів, геноциду та злочинів проти людяності. Відтоді американські політики ставилися до нього з пересторогою, а іноді й вороже.

Читайте також: Воєнні злочини армії Путіна: за лаштунками підриву Каховської ГЕС

Як зазначили посадовці, рішення Байдена свідчить про серйозні зміни в американській політиці. Воно поклало край багатомісячному опору Пентагону, який побоювався створення прецеденту, котрий може прокласти шлях до судового переслідування американських військових.

За інформацією видання, американські спецслужби мають інформацію про рішення російських чиновників навмисно завдати ударів по цивільній інфраструктурі в Україні та примусово депортувати тисячі дітей з тимчасово окупованих територій.

Деякими з цих доказів США вже поділилися з українською прокуратурою, але поки не передали їх у суд Гааги.

Читайте також: Російські загарбники вивезли ще сто українських дітей до РФ — ЦНС

Раніше Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента РФ Владіміра Путіна та Уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх обох звинувачують у депортації українських дітей і незаконному їх вивезенні з тимчасово окупованих територій. За аналогічні злочини європарламентарі закликають МКС видати ордер на арешт самопроголошеного очільника Білорусі Аляксандра Лукашенка.

Також у Гаазі розпочав свою роботу Міжнародний центр з переслідування злочинів агресії проти України (ICPA), який стане ключовим для розслідування вторгнення Росії в Україну та сприятиме створенню справ для майбутніх судових процесів.