UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден може посилити переговори в нормандському форматі - Зеленський

Зеленський вважає, що без США Україні буде складно проводити деокупацію захоплених територій.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що новообраний президент США Джо Байден може посилити переговори в нормандському форматі. Про це Зеленський заявив в інтерв'ю для The New York Times, повідомляє його прес-служба.

"Я вважаю, що Сполучені Штати Америки можуть дуже сильно вплинути. Я вважаю, що посилити наші переговори в нормандської форматі міг би президент Байден, знову ж таки тому, що він добре розуміє питання України і Росії. По-друге, він говорив про безпеку в Європі, і, по-третє, ми вважаємо, що говорити просто про фінал війни вже мало", - сказав Зеленський.

Президент вважає, що Україна не впорається з реінтеграцією Донбасу без сильних кампаній, технологій і грошей, тому необхідна допомога Штатів.

"Нам потрібна реінтеграція Донбасу. А щоб реінтегрувати Донбас, потрібні сильні компанії, сильні технології, безпека і гроші. І тут, я вважаю, ми не впораємося самі. І ми бачимо вільну економічну зону на території Донбасу, щоб там були певні преференції для того, щоб зайшов бізнес. і тут ключову роль могли б зіграти Сполучені Штати Америки. Ну і ми розуміємо, що Сполучені Штати Америки сьогодні - гарант безпеки в світі, серйозний стратегічний гравець, тому такі кроки могли б прискорити результат війни в Донбасі і початок великого будівництва, великої реінтеграції Донбасу", - сказав Зеленський.

Президент також зазначив, що США також можуть стати ключовим двигуном в питанні деокупації території Криму.

Читайте також: Голова МЗС Туреччини заявив про підтримку «Кримської платформи»

Раніше Зеленський презентував послам Кримську платформу. Ініціативу вже підтримали країни ЄС та Північної Америки.

Детальніше про те, чи має влада України "план Б" щодо повернення Криму та Донбасу читайте в статті Тетяни Силіної "Подорож з Парижа до Берліна з зупинкою в Мінську завдовжки в рік".