UA / RU
Підтримати ZN.ua

Axios: США просили Ізраїль відправити Україні старі ЗРК Hawk, але отримали відмову з двох причин

У Ізраїлі пояснили рішення не лише своєю політикою щодо надання зброї.

Міністерство оборони Сполучених Штатів Америки два тижні тому зверталося до Міноборони Ізраїлю з проханням передати Україні старі зенітні ракетні системи Hawk виробництва США, які були зняті з озброєння держави десять років тому і наразі перебувають на зберіганні. Про це повідомляє Axios із посиланням на трьох високопоставлених ізраїльських і американських чиновників.

Однак, голова політичного департаменту Міністерства оборони Ізраїлю Дрор Шалом заявив у відповідь, що його країна не ухвалювала жодних змін у своїй політиці щодо відмови від надання зброї Україні. 

Крім того, представник Ізраїлю розповів колезі з Пентагону, що системи протиповітряної оборони Hawk, які мають ізраїльські війська, нібито застаріли через тривале зберігання та відсутність обслуговування, через що не зможуть функціонувати.

Читайте також: Після розмови з Кулебою новий очільник МЗС Ізраїля погодився відвідати Київ – The Times of Israel

При цьому, за даними офіційних осіб Ізраїлю, відповідь Шалома була неточною. Вони пояснили, що хоч пускові установки, які перебувають у країні, можуть дійсно бути абсолютно несправними, сотні ракет-перехоплювачів Hawk підлягають відновленню для подальшого використання.

У коментарі Axios Міноборони цієї держави повторило, що "позиція ізраїльської влади у сфері безпеки не змінилася", але додали: "Кожен запит розглядається окремо".

Журналісти пояснили, що Ізраїль придбав у Вашингтона системи Hawk ще в 1960-х роках. Тоді вони вважалися передовими, однак в останні роки Ізраїль перейшов на більш сучасні засоби ППО – такі, як американські Patriot  і власні Iron Dome та Arrow. ЗРК Hawk ізраїльські військові перестали використовувати ще десять років тому, але близько десяти батарей пускових установок і сотні ракет залишаються на складах.

Згідно з матеріалом, що Ізраїль поки відхиляє більшість прохань щодо надання зброї Україні, оскільки побоюється виникнення напруженості у відносинах з Росією, що може зашкодити його інтересам безпеки в Сирії.

Читайте також: Посол Корнійчук: «Я зберігаю оптимізм в питанні зміни позиції Ізраїлю щодо України»

За даними одного з представників США, його країна зробила подібні запити й до кількох інших партнерів, які використовують чи зберігають засоби протиповітряної оборони Hawk  

Як зазначається, на отриману Axios інформацію раніше натякнув і міністр оборони Штатів Ллойд Остін на конференції у Вашингтоні. Він казав про те, як Hawk в минулому столітті допомагали Ізраїлю захистити свою територію, а тепер можуть підтримати оборону іншої демократії, хоч і не є найбільш сучасними.

Раніше стало відомо, що трохи менше половини артилерійських снарядів, які США постачають Україні, надходять зі складів в Ізраїлі та Південній Кореї.