UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арахамія уточнив, хто не зможе отримати подвійне громадянство

Внесення законопроекту анонсував президент 1 грудня.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія прокоментував законопроєкт про множинне громадянство, внесення якого до Ради 1 грудня анонсував президент Володимир Зеленський.

За словами Арахамії, проект закону про множинне громадянство для діаспори не передбачає видачу українського громадянства росіянам.

Ні, точно. У нас був проект, якщо ви пам'ятаєте, і там, - "крім країни-агресора" - написано", - відповів Арахамія на питання про те, чи проект закону про подвійне громадянство поширюватиметься на громадян РФ.

Зазначимо, що у Верховній Раді ще два роки тому зареєстрували президентський законопроект про подвійне громадянство. Але у травні 2020 року розгляд документа відклали.

Читайте також: Подвійне громадянство має бути – Шмигаль

Єдиної думки щодо подвійного громадянства немає ні в українському суспільстві, ні у владі. Так, перший віце-спікер ВР Руслан Стефанчук вважає, що запровадження в Україні подвійного громадянства об'єднає її громадян за кордоном, а міністр закордонних справ Дмитро Кулеба – що подвійне громадянство необхідне, але не з державою-агресором.

Наразі Україна формально не визнає подвійне громадянство, але фактично не забороняє його. Крім того, досі немає спеціального правового механізму, який регулює процедуру втрати громадянства України.