UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арахамія спрогнозував дату першого засідання нової Ради

До кінця серпня запустити роботу парламенту нового скликання навряд чи вийде, вважає претендент на посаду голови президентської фракції.

Найбільш вірогідною датою першого засідання Верховної Ради дев'ятого скликання є 3 вересня, вважає Давид Арахамія - №4 у виборчому списку пропрезидентської партії "Слуга народу" і претендент на посаду голови фракції.

Майбутній народний депутат скептично оцінив можливість першого засідання нової Ради в День Незалежності.

"24 серпня, я думаю, на жаль, ми не зможемо. Зараз багато регламентних процесів ... У нас реалістичний сценарій – це 3 вересня", - заявив політик в ефірі "Радіо НВ" у вівторок, 6 серпня.

Він уточнив, що дата початку роботи Верховної Ради дев'ятого скликання залежить від чинного спікера Андрія Парубія, і майбутні депутати вже отримали "вербальне підтвердження, що процес прискорюватимуть".

Раніше кандидат в депутати від "Слуги народу" Ірина Верещук заявляла про плани партії провести перше засідання Ради 23 серпня.

Згідно з Конституціэю, новообрана Верховна Рада маэ зібратися на своє перше засідання протягом 30 днів з моменту оприлюднення результатів виборів. ЦВК має офіційно оголосити їх до 10 серпня.

У неділю, 21 липня, в Україні відбулися дострокові вибори до Верховної Ради. Вони проходили за змішаною системою: 225 парламентаріїв обираються за закритими партійними списками, 199 – в одномандатних мажоритарних округах. Свої партійні списки у ЦВК зареєстрували 22 партії. У 26 одномандатних округах в анексованому Криму та окупованих районах Донецької та Луганської областей вибори не проводилися.

За підсумками опрацювання ЦВК 100% протоколів у "Слуги народу" 43,16%, в "Опозиційної платформи – За життя" - 13,05%, ву "Європейської Солідарності" - 8,10%. "Батьківщина" отримала 8,18%, "Голос" - 5,82% голосів виборців.

За попередньою інформацією, фракція "Слуги народу" складатиметься з 254 осіб (124 списочники і 130 мажоритарників). "Опозиційна платформа – За життя" проводить до Ради 43 депутати (37 списочників і шість мажоритарників), "Батьківщина" - 26 (24 списочники і два мажоритарники), "Європейська Солідарність" - 25 депутатів (23 списочники і два мажоритарники). "Голос" може отримати 20 депутатських мандатів (17 за списком і три по мажоритарці). Також у Раді дев'ятого скликання буде ще 56 мажоритарників, 46 з яких брали участь у виборах як самовисуванці.

Зазначимо, що на позачергових виборах була зафіксована рекордно низька явка: за даними ЦВК, на дільниці прийшли менше 50% виборців.