UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналітики: Росія шукає посередників для переговорів з Україною. Серед варіантів — Індія та Бразилія

Формулу миру у Кремлі продовжують називати "ультиматумом", стверджуючи, що ніколи не погодяться на такий план. 

Попри те, що Росія демонструє небажання проводити мирні перемовини з Україною, в Інституті вивчення війни США припускають, що вона намагається сформувати міжнародні мирні посередницькі зусилля. Цим в останньому звіті ISW пояснюють останні зустрічі очільника МЗС РФ Сєргєя Лаврова зі своїми колегами з Бразилії Мауро Вієйрою та з Індії Субрахманьямом Джайшанкаром під час засідання Ради співробітництва Росії та країн Перської затоки. Воно відбулося учора у Саудівській Аравії. 

У російському міністерстві не розповіли про подробиці цих зустрічей, але там підтвердили, що сторони обговорювали в тому числі війну проти України. Тим часом Лавров продовжує стверджувати, нібито українська формула миру  — це "ультиматум", тому Росія цей план ніколи не буде розглядати. 

В ISW нагадали про так званий "мирний план" врегулювання війни Бразилії та Китаю, який відповідає російським інтересам. А також про візит в Україну індійського прем'єр-міністра Нарендри Моді, який зауважив, що його країна виступає за мир на основі принципів міжнародного права, серед яких повага до територіальної цілісності та суверенітету держав. 

Читайте також: РФ не готова до предметних переговорів про мир — секретар РНБО Литвиненко

Нагадаємо, у травні представники Китаю та Бразилії погодили власний "мирний план" врегулювання російсько-української війни. І хоча він складається з шести пунктів, а не дванадцяти, все одно багато в чому нагадує переформульовану китайську пропозицію, представлену у лютому 2023-го. В цілому цей план — вже традиційний заклик до деескалації та утримання від "роздмухування вогню" з акцентом на важливості проведення переговорів.