UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американці можуть допомогти українцям, але не можуть за них зробити Україну процвітаючою – голова Центру конституційної демократії Університету Індіани

Афганістан ще раз нагадав, що демократії виростають зі щирого бажання конкретного народу жити в демократичному суспільстві. Свободу не можна принести в країну ззовні. І навіть якщо кращі американські фахівці напишуть Конституцію для України, вона ніколи не запрацює.

Сполучені Штати Америки не можуть любити Україну більше, ніж самі українці, заявив глава Центру конституційної демократії Університету Індіани (США) Девід Вільямс в інтерв'ю ZN.UA. Він додав, що американці, можуть допомогти українцям, але не можуть за нас зробити Україну успішною і процвітаючою.

«Щодо ставлення Америки до України... Я вірю, що після катастрофічної евакуації з Афганістану, яку абсолютно справедливо порівнюють з втечею американців з В'єтнаму, США не можуть допустити ще однієї принизливої поразки на демократичному фронті, про який говорить президент Байден. І Україна (як і Тайвань) є в цьому плані ключовою країною. Країною, багато в чому визначальною майбутнє цілого регіону, а в якомусь сенсі - і глобальне. З іншого боку, американці не зобов'язані і не можуть любити Україну і піклуватися про неї більше, ніж самі українці. Маю на увазі перш за все українська влада. У цьому кардинальна відмінність України від Тайваню. Ми, американці, можемо вам допомогти, але ми не можемо за вас зробити Україну успішною і процвітаючою», - заявив Вільямс.

За його словами, Афганістан ще раз нагадав, що демократії виростають зі щирого бажання конкретного народу жити в демократичному суспільстві. Свободу не можна принести в країну ззовні. І навіть якщо кращі американські фахівці напишуть Конституцію для України, вона, як зазначив експерт, ніколи не запрацює. Адже цей документ ніколи не стане українською конституцією.

«Ініціатива повинна належати вам. Я всього лише університетський професор (хоча і не зовсім типовий), і не маю права і не хочу говорити від імені США. Єдине, що можу сказати вам абсолютно щиро: в моїй особі Україна має справжнього і відданого друга. Друга, який закохався в вашу країну і в ваш народ. І який буде вам допомагати рівно стільки, скільки вам потрібні будуть моя допомога, мій досвід, мої знання і поради. Тому що українці, поза всяким сумнівом, заслуговують кращого майбутнього», - додав глава Центру конституційної демократії Університету Індіани.

При цьому Вільямс зазначив, що приїхав в Україну виключно як приватна особа на запрошення Центру конституційного моделювання та його керівника. Єдина інституція, з якої він погоджував свій візит, - Університет Індіани, де викладає.

«Тому все, що я вам сказав, - лише моя приватна думка. Більш того, це думка людини, яка знає Україну і її реалії набагато гірше кожного, хто тут проживає. Я приїхав сюди насамперед вчитися, вивчати вашу країну, намагатися глибше її зрозуміти, а не вчити українців, як їм жити. Проте існують певні об'єктивні закономірності, як та чи інша конституційна конструкція впливає на життя певної країни і людей, що у ній проживають. Оскільки я стояв біля витоків науки (або, краще сказати, мистецтва) конституційного дизайну, яким займаюся останні чверть століття, то вважаю за можливе поділитися з вами своїми спостереженнями», - підсумував Вільямс.

З главою Центру конституційної демократії Університету Індіани поспілкувалася редактор відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова.

Читайте також: При наявності олігархів державі потрібні особливо сильні правові інститути – глава Центру конституційної демократії Університету Індіани

Нагадаємо, Девід Вільямс вважає, що Україні потрібна парламентська система держуправління і нова Конституція. Головною загрозою принципом поділу влади і українській демократії він назвав інститут президентства.

За словами експерта, для створення нової Конституції, безумовно, потрібна політична і громадська воля. Вільямс пояснив, куди потрібно докласти зусиль, щоб створити нову Конституцію, яка дозволить збалансувати владу в країні.