UA / RU
Підтримати ZN.ua

Айвазовська не підтримує переведення виборів в online-формат голосування

Таке нововведення не зможе вирішити низки питань, які стосуються безпеки виборців. 

У сучасному світі до виборів в online-форматі не готова не лише Україна, стверджує очільниця правління громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська, але й будь-яка інша країна. Як повідомляє НВ, свою позицію вона аргументувала тим, що системи, які є зараз, не можуть вирішити питання безпеки, зовнішнього втручання, стеження за персональними даними громадян, а також забезпечити таємницю волевиявлення.

"Але найбільш незахищеним є дистанційне онлайн-голосування. Жодна країна світу, крім Естонії, не використовує онлайн-голосування. Це міф про величезний прогрес у цьому питанні", - стверджує Айвазовська. 

Вона також наголосила, що аби 100% виборців довіряли результатам online-голосування, держава повинна мати дуже добру репутацію. 

"Недовіра провокує протистояння в суспільстві, чого не можна допускати, — вважає експертка. — Зважаючи на те, що ми зараз живемо в зоні ризику воєнного конфлікту, це [протистояння] може бути навіть спровоковано зумисно". 

Читайте також: Оприлюднили перші результати дослідження кібератаки на урядові сайти України

Нагадаємо, в Україні у ніч на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, зокрема Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти та науки, Держслужби з надзвичайних ситуацій та інші. На головних сторінках цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру.

На початку жовтня минулого року на з'їзді у Трускавці Міністерство цифрової трансформації презентувало план реформ до 2023 року. Зокрема, чиновники планують, що через два роки українці зможуть голосувати на референдумі та на виборах за допомогою електронних інструментів.

До цього президент Володимир Зеленський вже заявляв про те, що до наступних виборів хоче впровадити систему online-голосування. Детальніше про головну небезпеку цього задуму читайте в матеріалі "Держава в смартфоні": хороша, але далека від реалізації ідея"