UA / RU
Підтримати ZN.ua

25 з 27 регіональних організацій Партії регіонів очолюють державні службовці високих рангів

Зараз створення системи, на яку покладається функція забезпечення другого терміну Януковича, не починається, а закінчується.

Після свого обрання главою держави Віктор Янукович офіційно залишив посаду голови Партії регіонів. Вважається, що він і справді відійшов від безпосереднього керівництва партією і згадує про колись підпорядкованої йому махині від випадку до випадку. Наприклад, коли потрібно забезпечити необхідний результат голосування президентських законопроектів у Верховній Раді. Або, скажімо, зібрати мітинги в підтримку курсу влади. Як власкор ZN.UA в Донецькій області Євген Шибалов, наявні дані змушують говорити про те, що думка це глибоко помилково. На його думку, в дійсності ж партії відводиться ключова роль.

"Зараз створення системи, на яку покладається функція забезпечення другого терміну Януковича, не починається, а закінчується", - зазначає автор.

Він підкреслює, що за минулі три роки Янукович зв'язав воєдино дві вертикалі - адміністративну і партійну.

"За пару тижнів до Майдану сталася не дуже помітна в масштабах країни подія: Борис Колесніков склав з себе повноваження голови Донецької обласної організації ПР так як став заступником голови Партії регіонів. На посаді голови регіональної організації його змінив губернатор області Андрій Шишацький. Преса, що цікавляться політикою громадяни і просто пустопорожні пліткарі шукали в цьому інциденті якийсь "внутрішній розкол" правлячої партії, міркували про пертурбаціях і групах впливу. Ніякого розколу немає. Цей епізод - частина глобального процесу, про який досі мало говорили. Хоча у відкритих джерелах достатньо інформації, щоб скласти картину того, що відбувається. І уявити, кому і яку роль відведено в забезпеченні другого терміну Віктора Януковича", - йдеться в статті.

Всього в Україні, як відомо, 27 адміністративно-територіальних одиниць: 24 області, Автономна республіка Крим, міста Київ і Севастополь. У кожному з цих регіонів є місцева організація ПР, загальна чисельність якої складає на даний момент майже 1,5 мільйона членів. Вивчивши дані відкритого джерела (офіційного сайту ПР), можна легко переконатися, що з 27 регіональних організацій - після рокіровки "Колесніков-Шишацький" - тільки дві очолюють НЕ державні службовці високих рангів.

Виняток становлять Львівська і, що примітно, Луганська області. У Львові партійним будівництвом давно займається Петро Писарчук, екс-народний депутат. У Луганську біло-синіми керує Олександр Єфремов, голова парламентської фракції партії. Про другому впевнено можна сказати, що його ступінь впливу на обласну адміністрацію вкрай висока.

Всі інші обласна, дві міські і одна республіканська організації Партії регіонів знаходяться під керівництвом державних службовців вищих рангів. З 25 місцевих осередків переважна більшість (а якщо бути точним, то 21) - під керівництвом голів державних адміністрацій.

"Отже, під безпосереднім управлінням відібраних особисто Віктором Януковичем і його указами призначених глав адміністрацій перебувають партійні організації біло-синіх у Вінницькій, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях, а також в АРК (Могильов) і місті Севастополі (Яцуба). "Батіна" гвардія, так сказати", - підкреслює автор.

За його словами, "архітектори вертикалі переслідували суто прагматичну мету: забезпечити єдність управління найважливішим процесом першої каденції Януковича - забезпеченням другої каденції. І, треба визнати, домоглися свого. Вони створили систему, здатну працювати на результат будь-якою ціною і з залученням всіх необхідних ресурсів".

У 2012-му система пройшла обкатку на парламентських виборах. І зі своїм завданням впоралася - при не самих оптимістичних рейтингах і прогнозах забезпечила найчисленнішу фракцію в парламенті. В областях часто фіксувалося участь держслужбовців у передвиборчих заходах. Настільки часто, що є привід зробити висновок: обласні адміністрації координували процес як виборчі штаби.

"Отриманий досвід був врахований і всебічно проаналізований. Зроблені висновки, підготовлені чекають своєї години методики і рекомендації", - наголошується в статті.

Докладніше читайте в матеріалі ""Батіна" гвардія, або Ступінь нерівності" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Янукович назвав причину, по якій він може не піти на вибори-2015

Кличко хоче дострокових президентських виборів в березні

Кличко про довибори в Раду: Якщо так і далі піде, то вибори президента можна і не проводити

Яценюк озвучив план "Б"