UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Єврокомісії оцінили ситуацію з дискримінацією нацменшин та ЛГБТК-людей в Україні

Кількість випадків дискримінації значно зменшилася

У звіті Європейської комісії, який був оприлюднений 8 листопада, йдеться, що Україна «в цілому дотримується міжнародних документів у сфері прав людини і ратифікувала більшість міжнародних конвенцій про захист основоположних прав». 

«На початку повномасштабного вторгнення в Україні було запроваджено воєнний стан, що призвело до певних до певних обмежень прав і свобод, але вони досі залишаються значною мірою пропорційними реальним потребам і застосовуються з обережністю», – йдеться у звіті Єврокомісії. 

Читайте також: Венеційська комісія надала рекомендації до закону про нацменшини України

У документі зазначається, що в Україні значно зменшилася кількість зареєстрованих випадків дискримінації щодо меншин, у тому числі щодо ЛГБТК-людей та національних меншин, а також кількість антисемітських актів.

«Щодо прав осіб, які належать до національних меншин, Україні необхідно виконати решту рекомендацій, викладених у Висновку Венеціанської комісії від червня 2023 року та подальшому Висновку від жовтня 2023 року», – зазначається у звіті. 

Читайте також: Зміна ставлення до ЛГБТ у ЗСУ змінює українське суспільство – The Economist

Інші важливі тези стосовно прав людини в Україні

Читайте також: Стефанішина: Україна передала Угорщині дорожню карту щодо вирішення питань, які порушує угорський уряд

Нагадаємо, 8 листопада глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн офіційно заявила, що Комісія рекомендує почати переговори про вступ України до Європейського Союзу. У звіті Єврокомісії оцінюється боротьба з корупцією й зазначається яких «посадок» не вистачає антикорупційній системі. У Брюсселі хочуть бачити «надійний послужний список» судових рішень у справах про корупцію на найвищому рівні. У звіті зазначається, що Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС.