UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Конституційному суді змінився виконувач обов’язків голови

Сергій Головатий припинив повноваження через досягнення максимального віку.

Виконувач обов’язків голови Конституційного суду Сергій Головатий припинив свою роботу у суді через досягнення ним 70-річного віку. Тепер обов’язки голови виконуватиме старший за віком суддя КСУ  Віктор Кривенко, повідомили джерела ZN.UA в Конституційному суді.

Повноваження Сергія Головатого як судді  Конституційного суду припинились 30 травня, після того, як напередодні він досяг граничного віку для роботи суддею.

Офіційно в Конституційному суді зараз немає ані голови, ані заступника, тому повноваження виконувача обов’язків голови суду виконуватиме старший за віком суддя Віктор Кривенко – в серпні йому виповниться 69 років. У складі КСУ він працює з січня 2016 року.

В разі його відсутності –  лікарняного чи відпустки – статус в.о. голови суду буде покладено на суддю Володимира Мойсика.

Зазначимо, що склад Конституційного суду на разі є неповним – із 18 суддів чинними є 13, а для ухвалення рішення Великої палати потрібно щонайменше 10 голосів.

Читайте також: Не можна виключати перехід Стефанчука з Верховної Ради до Конституційного Суду – джерела ZN.UA

Наприкінці травня Верховна Рада України призначила суддею  Конституційного Суду за квотою парламенту проректора Львівського національного університету імені Івана Франка Сергія Різника.

Водночас ще в грудні 2022 року Сергій Головатий заявляв, що голову Конституційного суду України обиратимуть після заповнення всіх вакансій суддів суду, а таких уже тривалий час п’ять.

Сергій Головатий перебував на посаді  судді Конституційного суду з березня 2018 року. Восени 2019 року він був обраний заступником голови КС, а з березня 2021 року став виконувачем обовязків голови Конституційного суду після звільнення президентом Олександра Тупицького.