UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія погрожує Вірменії «наслідками» за ратифікацію Римського статуту

Представників Єревану вже проінформували, що РФ незадоволена цим рішенням.

Росія обурилась наміром Вірменії приєднатися до Римського статуту Міжнародного кримінального суду і попереджає Єреван про «наслідки». Реакцію МЗС Росії поширюють пропагандистські ЗМІ.

Рішення про приєднання до Римського статуту оголосив Конституційний суд Вірменії 24 березня, через кілька днів після того, як МКС видав ордер на арешт російського диктатора Владіміра Путіна та його чиновниці Марії Львової-Бєлової. Тепер статут має бути ратифікований парламентом.

«У Москві вважають абсолютно неприйнятними плани офіційного Єревана щодо приєднання до Римського статуту Міжнародного кримінального суду на тлі нещодавніх незаконних і юридично нікчемних ордерів МКС щодо російського керівництва», – йдеться в повідомленні.

Росія вже попередила Вірменію про  «вкрай негативні» для двосторонніх відносин наслідки такого кроку.

Влада Вірменії звернулась до Конституційного суду з приводу затвердження підписаного ще у 1998, але не ратифікованого Римського статуту Міжнародного кримінального суду наприкінці минулого року. Парламент розраховує  використати це у своєму протистоянні з Азербайджаном.

У 2004 році Конституційний суд Вірменії визнав Римський статут неконституційним, проте уряд Вірменії вирішив знову звернутися до суду, оскільки після 2004 року в конституцію Вірменії двічі вносили зміни.

Читайте також: У ПАР шукають шляхи, щоб не виконувати ордер на арешт Путіна – Bloomberg

Заступник голови Ради безпеки РФ, експрезидент Дмітрій Мєдвєдєв заявляв, що будь-яка спроба затримати президента РФ дорівнюватиме оголошенню війни Росії

У свою чергу, Угорщина заблокувала спільну заяву, яку планували опублікувати держави-члени Європейського Союзу стосовно видачі Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт російського президента Владіміра Путіна.