UA / RU
Підтримати ZN.ua

Князєв брав Горецького на закриті судові заходи. У їхній схемі може бути і голова Державної судової адміністрації Сальніков

З початку війни Князєв зосередив у своїх руках усю владу в судовій системі

Майже рік, з березня 2022 року до січня 2023, спійманий на мільйонному хабарі голова Верховного суду Всеволод Князєв зосереджував у своїх руках фактично одноосібну публічну  та непублічну владу у судовій системі, пише у своєму матеріалі «Король помер. Хай живе король!» Інна Ведернікова.

Редакторка відділу політики нагадує, що через два місяці після того, як Князєв став головою ВС, пішли у відставку десять членів Вищої ради правосуддя. Тоді діяльність ради зупинилася на рік, оскільки через два дні після відходу членів ВРП розпочалося повномасштабне вторгнення. Водночас уже в березні парламент ухвалив закон, яким низку повноважень ВРП передав голові Верховного суду Князєву. У тому числі й одноособове прийняття рішень про відрядження сотень суддів із тимчасово окупованих територій на більш безпечні.

«Наприклад, минулої весни з Миколаївського суду, де не було змінено підсудність у зв'язку з війною, Князєв одноособовим рішенням у закритому режимі перевів суддю Світлану Гречану до Києва. Пізніше нова суддя Печерського районного суду столиці зняла арешт із ТРЦ Ocean Plaza, де стирчать вуха підсанкційних власників. Як стверджують джерела, на прохання голови фракції СН Давида Арахамії», - розповідає авторка.

Читайте також: Князєв пройшов до Верховного суду із бездоганною репутацією: чому не працюють конкурси та відбори?

Але крім, контролю над Верховним судом і Вищою радою правосуддя, 20 квітня 2022 року Князєв призначив головою Державної судової адміністрації України свого земляка Олексія Сальнікова. У віданні цього органу перебувають усі фінанси, тендери та закупівлі системи судочинства.

«Залишається лише здогадуватися, про що Сальніков говорив із Горецьким біля будівлі Верховного суду буквально за три години до початку операції НАБУ. Але судячи з того, як швидко та різко голова ДСАУ засудив корупцію в системі, жодних секретів Сальніков Горецькому не видав. Чи видав, але однаково засудив», - аналізує журналістка.

Другий момент, це історія про те, що на березневий форум голів господарських судів країни у Львові Князєв запросив Олега Горецького. Адвокат був присутній не лише на всіх закритих робочих заходах суддів, а й на неформальних, сидів по праву руку Князєва, роздавав візитівки та, не відходячи від каси, «вирішував питання щодо деяких важливих справ».

Березень, 2023 р. Голова юридичної фірми «Горецький та партнери» у колі глав господарських судів України на форумі у Львові

«Господарські суди — це весь бізнес країни. Після форуму судді вже відкрито заговорили про бек-офіс та «особливу місію» Всеволода Князєва в реформі судової системи України. Що при колишній голові ВС Валентині Данішевській було неможливо», - пише Ведернікова.