UA / RU
Підтримати ZN.ua

Велика Британія утилізує апарати для боротьби з COVID-19, якщо Україна не відповість на запит про передачу

Часу залишилося мало.

Наступного місяця уряд Великої Британії має утилізувати залишки реанімаційного обладнання, яке залишилося після пандемії коронавірусу, незважаючи на прохання надіслати 2 000 дихальних апаратів в Україну. Наразі посадовці чекають відповіді від українського Міністерства охорони здоров’я.

Стратегічний резерв обладнання включає 6 682 дихальні апарати Ventura, які мають бути розібрані та перероблені до 1 квітня, підтвердили урядовці у коментарі Financial Times.

Читайте також: Чому тести на Covid не працюють так добре, як раніше?

Американська благодійна організація Afya Foundation, яка займається розповсюдженням якісного медичного обладнання по всьому світу, заявила, що українські лікарні відчайдушно потребують додаткового медичного обладнання, і вона готова відправити їх в країну.

Однак Міністерство охорони здоров'я Великої Британії спершу вимагає підтвердження від МОЗ України, що воно прийме апарати без сертифікації CE, яка підтверджує їх відповідність директивам ЄС. Оскільки [blink title="дихальні апарати CPAP" headinfo="Апарат CPAP"]Невеликий компресор, який подає сталий потік повітря під певним тиском у дихальні шляхи через гнучку трубку і герметичну носову маску. Таким чином, він не дає дихальним шляхам змикатися і блокувати надходження повітря (і необхідного для організму кисню).[/blink] розроблялися в рамках екстреного державного контракту, вони не отримали знак якості.

Читайте також: Британський міністр заявив, що немає перешкод для передачі ЗСУ списаних автомобілів

«Буде нерозумно просто знищити всі ці апарати, коли вони чудово працюють. Якщо вони допоможуть людям в Україні, ми не повинні зупинятися», − сказала професорка Ребекка Шиплі, яка очолювала команду, що розробила прилади.

Представник українського посольства сказав, що країна відчайдушно потребує медичного обладнання і приймає будь-яку можливу допомогу, незважаючи на бюрократію.

«Ми терпляче чекаємо, але час спливає. Просто сподіваємося, що хтось у Міністерстві охорони здоров'я України зможе відповісти цей лист, але цього може і не статися. Вони і так перевантажені роботою, враховуючи війну», − сказала програмна директорка Afya Foundation Гізер Кларк.

Читайте також: Кузін пояснив, чи введуть в Україні карантин через масову захворюванність на ГРВІ та грип

Нагадаємо, вчені з Каліфорнійського університету виявили у дітей, народжених жінками, які під час вагітності захворіли на COVID-19, утричі більший ризик розвитку респіраторного дистресу в порівнянні з немовлятами, котрі не піддавалися впливу вірусу.