UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щороку через алкоголізм помирають майже три мільйони людей – ВООЗ

На алкогольну залежність страждають понад 200 мільйонів людей у світі.

Алкоголь вбиває майже три мільйони людей щорічно, повідомила у вівторок Всесвітня організація охорони здоров'я, додавши, що хоча рівень смертності в останні роки трохи знизився, він залишається «неприйнятно високим».

В останній доповіді Агентства охорони здоров'я ООН про алкоголь і здоров'я йдеться, що алкоголь щорічно стає причиною майже однієї з двадцяти смертей у світі через водіння у нетверезому стані, насильство та жорстоке поводження під впливом алкоголю, а також безлічі захворювань та розладів.

У звіті йдеться, що в 2019 році вживання алкоголю призвело до 2,6 мільйона смертей (за останніми наявними статистичними даними), що становить 4,7 відсотка всіх смертей у всьому світі цього року.

Читайте також: "Алкоголь в крові, але я не пив": лікарів закликали уважніше ставитися до таких пацієнтів

За даними відомства, майже три чверті цих смертей припало на чоловіків.

«Вживання психоактивних речовин завдає серйозної шкоди здоров'ю людини, збільшуючи ризик хронічних захворювань і психічних захворювань і трагічно призводячи до мільйонів смертей щороку», — заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейєсус.

Він зазначив, що з 2010 року в усьому світі відбулося «певне зниження споживання алкоголю та пов'язаної з ним шкоди».

"(Однак) медичний і соціальний тягар, пов'язаний із вживанням алкоголю, залишається неприйнятно високим", - продовжив він, підкресливши, що від нього непропорційно страждають молоді люди.

За даними ВООЗ, найвища частка смертей, пов'язаних з алкоголем, у 2019 році – 13 відсотків – була серед людей віком від 20 до 39 років.

Вживання алкоголю пов'язане з безліччю захворювань, включаючи цироз печінки та деякі види раку.

У доповіді йдеться, що з усіх смертей, спричинених ним у 2019 році, приблизно 1,6 мільйона були спричинені неінфекційними захворюваннями.

З них 474 000 були пов'язані з серцево-судинними захворюваннями, 401 000 – з раком та величезні 724 000 – з травмами, включаючи дорожньо-транспортні пригоди та членошкідництво.

У доповіді йдеться, що зловживання алкоголем також робить людей сприйнятливішими до інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, ВІЛ та пневмонія.

Читайте також: В Україні акцизи на пальне та алкоголь зростатимуть до 2027 року

За оцінками, у 2019 році з алкогольною залежністю жило 209 мільйонів осіб — 3,7 відсотка населення світу.

У доповіді йдеться про те, що загальне споживання алкоголю на душу населення у всьому світі трохи знизилося до 5,5 літрів у 2019 році з 5,7 літрів дев'ятьма роками раніше.

Але загалом споживання алкоголю розподілено у світі нерівномірно.

Більше половини населення світу віком від 15 років повністю утримується від куріння.

На Європу припадає найвищий рівень споживання алкоголю на душу населення – 9,2 літра, за нею слідує Америка – 7,5 літра.

У доповіді йдеться, що найнижчий рівень споживання спостерігався переважно у мусульманських країнах Північної Африки, Близького Сходу та Азії.

У звіті встановлено, що серед людей, які вживали алкоголь у 2019 році, вони споживали в середньому 27 г чистого алкоголю на день.

Це приблизно еквівалентно двом келихам вина, двом маленьким пляшкам пива або двом чаркам спиртних напоїв.

«Такий рівень та частота вживання алкоголю пов'язані з підвищеним ризиком виникнення численних захворювань та пов'язаної з цим смертності та інвалідності», — попередила ВООЗ.

У 2019 році цілих 38 відсотків нинішніх пияків зізналися, що епізодично вживали алкоголь, тобто вживали не менше 60 грамів чистого алкоголю один або кілька разів на місяць.

У всьому світі 23,5 відсотка молодих людей віком від 15 до 19 років вважалися пияками.

Цей показник підскочив до більш ніж 45 відсотків людей цієї вікової групи у Європі, і майже 44 відсотків у Америці.

У ВООЗ заявили, що дуже важливо покращити доступ до якісного лікування розладів, спричинених вживанням психоактивних речовин.

У 2019 році частка людей, які звертаються до таких лікувальних служб, коливалася від менше одного відсотка до 35 відсотків у країнах, які надають ці дані.

За даними опитування, в Україні 66% жителів вживають алкоголь, 1% - щодня.