UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заступник очільника МОН розповів про заклади вищої освіти, які отримали найбільшу кількість грантів

Перші два місця у рейтингу посідають львівські ЗВО.

Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький заявив, що два ЗВО зі Львову мають найбільшу кількість грантів для своїх студентів. Про це він розповів в матеріалі редакторки відділу освіти та науки ZN.UA Оксани Онищенко "Під знаком гранту. Михайло Винницький — про перші підсумки вступної кампанії-2024".

Авторка статті зазначила, що кількість грантів — це кількість сильних студентів, які не змогли вступити в певному ЗВО на бюджет, хоча мали високі бали НМТ.

"Якщо порахувати кількість грантів, отриманих університетами, то найбільше їх узяли два львівські виші — ЛНУ імені Івана Франка (1262 вступники з грантами) та НУ «Львівська політехніка» (1154 вступники з грантами). Далі у списку лідерів маємо КНУ імені Тараса Шевченка (990), КПІ імені Ігоря Сікорського (588) і Києво-Могилянську академію (531)", – сказав Винницький.

Однак, наголосив чиновник, краще порівнювати не кількість грантів, а їх відсоток серед студентів-контрактників, оскільки великі університети вочевидь мають шанс отримати більшу кількість вступників із грантами.

Читайте також: Заступник глави МОН: Цього року вперше маємо майже 50% вступників, які одержують фінансову підтримку від держави на здобуття вищої освіти

"Відсоток таких вступників як частина всіх контрактників — це показник того, куди вступають талановиті абітурієнти, куди "несуть гроші, які ходять за студентом". Особливо важливим є цей показник щодо закладів, які пропонують широкий спектр спеціальностей, як-от класичних чи політехнічних університетів", – додав він.

Раніше народна депутатка від фракції "Голос" та секретар Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа заявляла, що освітній комітет рекомендував у школах скасувати вручення срібних і золотих медалей державного зразка.