UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні мають припинити розглядати освіту як пільгу – експертка

Підтримувати тих, хто вступає потрібно, але не так, як зараз.

Зараховувати до вищих навчальних закладів потрібно виключно за знаннями. В Україні мають припинити розглядати освіту як пільгу пише Оксана Онищенко у статті «Не провал, а обрив. Чому падає якість шкільної освіти».

«Потрібно припинити розглядати освіту як пільгу. Приймати до вишів потрібно виключно за знаннями, якщо ми справді дбаємо про якість людського капіталу. Спочатку знання, а потім – вступ. Підтримувати соціально незахищених треба, але не в момент вступу, а до та після», – пише авторка.

Онищенко додає, що поки абітурієнт не вступить до ВНЗ, тим, хто не мають належного рівня знань потрібно дати змогу підтягнути його на підготовчих курсах. При цьому  вступника потрібно забезпечити житлом, харчуванням і стипендією. Після вступу потрібно забезпечити навчання за бюджетний кошт, дати безкоштовний гуртожиток, високу стипендію, гарантоване перше робоче місце. 

«Але це складний і дорогий для держави шлях, до того ж непопулярний, тому із соціально незахищеними вона розплачується освітою», – додала Онищенко.

Читайте також: Освіта дітей України має вирішальне значення для її майбутнього — Financial Times

У школі ж, за словами авторки не можна фокусуватися лише на тих предметах, які потрібні для складання ЗНО або НМТ. Водночас і складність тестів зменшувати також не можна.

В Україні всі проблеми у сфері освіти останніми роками заведено списувати на пандемію коронавірусу та повномасштабну війну. Однак, Онищенко пояснила, що насправді ці проблеми в освіті почалися вже давно, і ковід та напад РФ вдарили по вже хворій системі. Експертка назвала п’ять кроків, виконання яких може полегшити якість освіти в Україні.