UA / RU
Підтримати ZN.ua

Три українських виші доєдналися до експеримента з перезапуском наглядових рад

Експеримент покликаний показати, чи можливо осучаснити управління українських вишів, перетворивши їх на корпоративне

Три українські університети - Запорізький національний університет (ЗНУ), Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника та Національний авіаційний університет (НАУ) - офіційно долучилися до експериментального проєкту з перезапуском наглядових рад у вишах.

Таке рішення 6 вересня ухвалив Кабінет Міністрів, повідомляє Forbes Ukraine.

Читайте також: Популярність університету серед вступників не означає його рейтинговість

До цього рішення наглядова рада у якості експерименту працювала лише у НАУ. Тепер експеримент розширено, і він покликаний показати, чи можливо осучаснити управління українських вишів, перетворивши їх на корпоративне.

"Відтепер наглядові ради при цих університетах матимуть реальні повноваження на управління й ухвалення кадрових рішень, - повідомив член комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук. - Це важливий прецедент і велика спроба реформувати університети», – додав він.

Наприклад, НАУ у експерименті йде далі: він змінить організаційно-правову форму - заклад існуватиме у формі державного некомерційного підприємства, замість бюджетної установи. 

Перезапуск наглядових рад при університетах, новий підхід до фінансування, індивідуальні освітні траєкторії для студентів, інвестиції в лабораторне обладнання – компоненти реформи вищої освіти в Україні.

Читайте також: Експерти пояснили, як університети можуть формувати зі студентів підприємців, здатних створювати стартапи

Насправді наглядові ради при університетах не є новинкою. Їх наявність передбачена законом «Про вищу освіту». А на ділі вони мають чисто декоративну функцію і підкоряються ректору. Експеримент має змінити підходи.