UA / RU
Підтримати ZN.ua

Можливості для шкіл під час війни: що треба знати

Міжнародна програма Еразмус+  для вчителів і школярів

Автор: Жанна Таланова

Коли ми говоримо про програму Еразмус+, то зазвичай маємо на увазі академічний обмін студентами, який дозволяє їм навчатися і проходити стажування в університетах різних країн Європи. Однак Програма Еразмус+ відкриває широкі можливості і для шкіл та вчителів. Вони можуть брати участь у європейських проєктах, бачити кращі практики та інструменти навчання і застосовувати їх у себе.

Ще до широкомасштабного вторгнення Росії в Україну розпочалася реформа української школи. Було ухвалено концепцію «Нова українська школа» та низку прогресивних законів про освіту. Всі реформи зазвичай просуваються нелегко, але складнощів додали пандемія , а після неї — широкомасштабне вторгнення Росії. Тому залучення міжнародного досвіду тут дуже важливе.

Розпочався воєнний навчальний рік. І зараз як ніколи важливо допомогти тим, хто запроваджує зміни , хто проводить уроки і в шкільних кабінетах, і в бомбосховищах, і онлайн. Щоб їхній освітній простір не обмежувався стінами аудиторій. Попри всі складнощі, наша освіта має не просто виживати, а розвиватися, думати про майбутнє країни і вже зараз будувати його.

Читайте також: Перевантаження уроками у школі: що робити?

Розповідаємо про міжнародні ресурси та можливості, які надає школам і окремим учителям програма Еразмус+. Які програми існують, і як до них потрапити?

Та спершу зауважимо кілька важливих моментів.

Щоб стати частиною родини Еразмус+ в Україні і брати участь у запропонованих нею міжнародних проєктах, школам слід налагодити співпрацю з університетами і закладами професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти. І це важливо не лише для того, аби взяти участь у програмі. Така співпраця взаємно корисна, адже професійна орієнтація учнів шкіл — пріоритет діяльності закладів освіти.

Програма Еразмус+ (далі Програма) фінансується Європейським Союзом. Її бюджет на 2021–2027 рр. становить 28.756 млрд євро. Програма підтримує цифрові ресурси і надає гранти для різних проєктів у сфері освіти, зокрема для шкільної освіти. Пріоритетом для Еразмус+ є якість, інклюзивність, відкритість і доступність для всіх, а також зелені та цифрові трансформації в освіті.

Корисні ідеї для шкіл

Школи можуть долучатися до низки напрямів Програми як партнери проєктів, що реалізують університети або заклади професійної (професійно-технічної) і фахової передвищої освіти. Наприклад, брати на стажування іноземних студентів і працівників європейських закладів вищої освіти та професійної (професійно-технічної) і фахової передвищої освіти за проєктами мобільності, причому в дистанційному форматі також.

Можна взяти участь у проєктах Партнерств співпраці зі шкільної освіти. Вони дають змогу набути досвіду міжнародної співпраці та встановити зв'язки з європейськими закладами-партнерам, розвинути потенціал школи щодо інтернаціоналізації, поліпшити якість освітнього процесу. Ці проєкти цікаві школам тим, що дають можливість обмінятися досвідом та ідеями з європейськими колегами, вивчити кращі практики та сучасні методи викладання і навчання в школах ЄС, дізнатися про інноваційні цифрові технології для освіти, вдосконалити англійську мову у процесі спілкування з партнерам по проєкту.

Крім того, школи можуть стати цільовою аудиторією проєктів Жана Моне з вивчення та запровадження європейської інтеграції в Україні, які виконуються українськими університетами. Проєкти Жана Моне проводять різноманітні заходи, щоб поширити і пояснити інформацію про Європейський Союз, про різні сфери суспільного життя в ЄС, зокрема про шкільну освіту. Адже Україна вже є частиною Європейської спільноти як кандидат у члени ЄС. А згуртування українського суспільства навколо ідеї членства в ЄС, розуміння всіма громадянами України переваг і перспектив такого членства, а також гармонізація українського та європейського законодавства і підходів до шкільної освіти є необхідною умовою на шляху до членства в ЄС у майбутньому.

У зв'язку з вимушеною міграцією українців через війну Європейський Союз відкрив додаткові можливості для мобільності учнів і вчителів, тож, перебуваючи за кордоном, вони можуть навчатися або стажуватися в європейських закладах за фінансової підтримки Програми Еразмус+, надавши необхідні документи та, за можливості, узгодивши програму з українською школою.

Читайте також: Як розвивати освіту після війни

Для вчителів

Для українських педагогів в Еразмус+ відкрито платформи, де представлені спільноти фахівців і дослідників для обміну досвідом та успішними практиками, а також заходи і цифрові ресурси, до яких можна долучитися самостійно та які можна використовувати постійно й незалежно від інших закладів: E-Twinning та School Education Gateway. Розповімо докладніше про їхні можливості.

Відкрита платформа The School Education Gateway (SEG) – Шкільний портал – це європейська онлайн-платформа для шкільної освіти, яка наразі доступна 23 мовами Європейського Союзу і має на меті забезпечити вчителя всім, що потрібно йому з погляду інформації, навчання та професійного розвитку, колегіальної підтримки і створення мереж, спільних проєктів та можливостей мобільності, розуміння освітньої політики тощо. Крім спільноти вчителів, користувачами SEG є школи та інші організації у сфері освіти, національні органи влади, громадські організації, підприємства тощо.

SEG — це загальнодоступний веб-портал, доступ до якого відкритий з будь-якої країни, а не тільки з країн ЄС. SEG пропонує найкращі практики європейських проєктів; щомісячні дописи у блозі та відео-інтерв’ю європейських експертів зі шкільної освіти; онлайн-курси для вчителів, які допоможуть вирішити актуальні виклики в класі; навчальні матеріали, посібники і європейський інструментарій для шкіл; інформацію про політику шкільної освіти; актуальні новини та події тощо.

Крім того, портал пропонує спеціальні інструменти для підтримки вчителів і шкільного персоналу — виїзні курси, стажування на робочому місці, викладацькі завдання, практика/стажування іноземних студентів або молодих людей з метою волонтерства у школі, які можуть фінансуватися в межах Програми Еразмус+, якщо відкриті для України.

Однак використання ресурсів School Education Gateway виклик для українських учителів, адже їм потрібно мати достатній рівень англійської мови, навички з цифрових технологій і володіння сучасними методами викладання й навчання в цифровому форматі, щоб донести актуальну інформацію до учнів і навчити їх використовувати сучасні цифрові ресурси в освітньому процесі. Наразі, в умовах війни, саме такі компетентності вчителя необхідні для забезпечення якісного освітнього процесу в дистанційному форматі.

eTwinning Програми ЄС Еразмус+ — це спільнота вчителів закладів дошкільної та загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) і фахової передвищої освіти, представлена на платформі. Учасники спільноти можуть брати участь у багатьох видах діяльності: виконувати міжнародні проєкти спільно з іншими школами та класами; проводити дискусії з колегами і розвивати професійні мережі; займатися професійним розвитком (в Інтернеті та безпосередньо), брати участь у робочих групах за різними актуальними темами шкільного життя тощо.

Учителі та заклади освіти країн ЄС, які беруть участь у eTwinning, одержують підтримку від своїх Національних служб підтримки Програми Еразмус+. Ці організації допомагають закладам освіти під час реєстрації, пошуку партнерів та проєктної діяльності, здійснюють промоцію діяльності, вручають відзнаки і знаки якості та організовують заходи з професійного розвитку вчителів. Національні служби підтримки координуються Центральною службою підтримки ЄС, яка також відповідає за розвиток Інтернет-платформи eTwinning та організацію заходів з професійного розвитку вчителів на європейському рівні. Всі ці можливості будуть відкриватися і для українських шкіл у процесі просування до членства в ЄС.

Для приєднання до програми eTwinning потрібно зареєструватися за посиланням.

eTwinning Plus в Україні — це робочий учительський простір eTwinning в рамках ініціативи Східного партнерства Європейського Союзу, що об’єднує Україну, Молдову, Грузію, Вірменію та Азербайджан. Онлайн-мережу eTwinning Plus було створено, щоб залучити до проєкту ЄС eTwinning учасників із сусідніх країн задля поглиблення відносин між країнами-членами ЄС та країнами-сусідами. В Україні локальну підтримку eTwinning Plus надає Партнерське агентство підтримки (Partner Support Agency), що номінується Міністерством освіти і науки України. Це агентство популяризує ідею eTwinning та надає навчальну і технічну підтримку школам-учасницям, організовує спеціальні тренінги для вчителів. Також учасники можуть знайти проєкт за темою, яка цікавить, на форумі порталу TwinSpace. Наразі в Україні 3294 вчителі з 1700 шкіл уже залучені до 5766 проєктів.

Участь шкіл у європейських проєктах завжди була важливою, але тепер це набуло ще більшої актуальності. І не лише тому, що українські школи зараз потребують підтримки, а й тому, що Україна має статус кандидата на вступ до Європейського Союзу, отже інтернаціоналізація шкільної освіти — необхідна умова євроінтеграції нашої держави. І про це слід пам’ятати.