UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт розповів, які переваги може дати Україні налагодження співпраці з науковцями, які виїхали за кордон

Учені діаспори можуть посилити науковий потенціал країни.

Спільнота українських вчених "Наука в небезпеці" (Science at Risk) упродовж серпня-вересня 2023 року провела опитування українських науковців за кордоном. У ньому взяли участь 398 респондентів із 38 країн світу. Абсолютна більшість опитаних (57%) виїхали за межі України після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 81% респондентів має науковий ступінь, з них більшість є представниками природничих наук, розповів кандидат біологічних наук, науковий співробітник Центра Довголіття Стенфорда Олександр Скороход у статті "Наукова діаспора: як перетворити відтік мізків на їх циркуляцію".

[pics_lr left="https://zn.ua/img/forall/u/518/53/IMG_20241004_224622_702.jpg" ltitle="" right="https://zn.ua/img/forall/u/518/53/IMG_20241004_224622_733.jpg" rtitle=""]

Зазначається, що до початку повномасштабної війни близько 60% опитаних вчених, які виїхали за кордон, співпрацювали із закладами вищої освіти та науковими установами в Україні, однак через російську агресію майже 19% учасників опитування припинили цю співпрацю.

Читайте також: Наймолодша докторка наук в Україні: «Я люблю науку, а наука любить мене»

Автор наголошує, що після завершення війни у співпраці з науковцями в Україні зацікавлені 96% респондентів.

Скороход вказує, що станом на сьогодні в нашій країні немає жодної ні короткострокової, ні довготермінової програми залучення до співпраці науковців діаспори.

"Серед причин — відсутність стратегічного бачення держави щодо ключових наукових напрямів, які можуть забезпечити її обороноздатність, відновлення й економічний розвиток, а також брак розуміння того, яку саме цінність можуть принести вчені діаспори та як їх залучати", - заявив аналітик проєкту "Science at Risk!".

Читайте також: Як сформувати в Україні культуру популяризації науки

Скороход називає чотири переваги від налагодження співпраці з українською науковою діаспорою:

"Це дасть змогу не лише не втратити інтелектуального та професійного потенціалу цих учених для країни, а й підготувати їх до участі в повоєнній відбудові", - зазначає кандидат біологічних наук.

Читайте також: Чи збережеться українська наука?

Науковий співробітник Центра Довголіття Стенфорда наголошує, що українська наукова діаспора є інтелектуальним капіталом України, який упродовж багатьох років лишався малозатребуваним. Однак нині, вказує автор, він може істотно посилити науковий потенціал нашої держави й полегшити доступ до глобальної наукової спільноти.

"Якщо доповнити ініціативи із самоорганізації української діаспори та спроби співпраці з нею науковців, університетів і наукових установ, розташованих в Україні, цілеспрямованою державною політикою, ефект може бути відчутним далеко за межами наукової сфери", - додає автор.